Minimalne plate za državne gubitaše?

u mjeru predložiće radi daljeg uvođenja reda u javnim finansijama i smanjivanja troškova državnih preduzeća kojim Vlada pomaže novcem poreskih obveznika
9 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2014. 19:19h

Ministarstvo finansija predložiće da u svim državnim preduzećima koja negativno posluju uvedu mjere prema kojima će zaposleni, uključujući i menadžment, primati minimalnu zaradu koja sada iznosi oko 193 eura, potvrđeno je “Vijestima” iz izvršne vlasti.

Tu mjeru predložiće radi daljeg uvođenja reda u javnim finansijama i smanjivanja troškova državnih preduzeća kojim Vlada pomaže novcem poreskih obveznika. Resor kojim rukovodi ministar Radoje Žugić već priprema to zakonsko rješenje koje će uskoro biti predstavljeno.

Većina državnih preduzeća posluje sa gubitkom a kod nekih to traje godinama.

“Montengro erlajnz” je prošlu godinu završio sa gubitkom od 5,1 miliona, a dosadašnji akumulirani gubitak iznosi 40 milioana.

Željeznički prevoz je lani imao minus od dva miliona, a ove godine je uspio da taj rezultat ponovi ali za samo devet mjeseci. Njihov akumulirani gubitak na kraju prošle godine iznosio je 16,8 miliona. Željeznička infrastruktura je za devet mjeseci ove godine bila u minusu 3,9 miliona, dok je za cijelu prošlu godinu gubitak bio tri miliona. Njen nagomilani gubitak iznosi 19 miliona.

I treći dio bivše jedinstvene Željeznice Montekargo je za devet mjeseci ove godine imao minus od 1,4 miliona, dok su za cijelu prošlu godinu izgubili 271 hiljadu.

Jadransko brodogradilište je lani bilo u minusu za 2,6 miliona. Gubitak za devet mjeseci ove godine je 1,8 miliona a ukupni je 10 miliona.

Javni servis RTCG je redovni gubitaš a prošle godine njegov minus je i pored podrške iz budžeta iznosio 1,1 milion eura.

Crnogorska plovidba je lani bila u plusu za 285 hiljada, a na kraju septembra je bila u minusu za 2,7 miliona. Među gubitaše su sada i zvanično uvrštene Plantaže, koje su lani poslovale sa profitom od 1,9 miliona, a za devet mjeseci ove imali su minus od 1,8 miliona. Barska plovidba je lani imala profit od 10 hiljada, a na kraju juna gubitak od 274 hiljade.

Redovno u gubicima su i manje državne kompanije: Institut za crnu metalurgiju, Kastelo Montenegro, Održavanje željezničkih voznih sredstava...

U plusu su prošle godine bili Monteput, koji upravlja tunelom Sozinom, sa 1,2 miliona, Morsko dobro sa 178 hiljada eura, Budvanska rivijera 575 hiljada, Pošta 18 hiljada, Institut Igalo 14 hiljada, Ulcinjska rivijera 7.800.

Za neka preduzeća poput Aerodroma Crne Gore, Montenegro bonusa,... nema izvještaja.

Direktori lani jedva prihvatili mjere

Zavođenje reda u državnim gubitašima počelo je u aprilu 2012. godine kada je Vlada na predlog Ministarstva finansija definisala zaključke da zarade za rukovodioce ne mogu prelaziti tri prosječne u državi (1440 eura), a zaposlenima u rangu nižem od izvršnog direktora od dvije i po prosječne zarade (1.210 eura).

Međutim zaključci nisu sprovedeni, pa je Ministarstvo početkom 2013. iznose dodatno smanjilo na dvije prosječne (974) i jednu i po prosječnu (730). Tu mjeru su u preduzećima nevoljno prihvatili, ali su je ipak sproveli.

Bonus video: