Štajnaker: Podržaćemo projekte unaprjeđenja saobraćajne infrastrukture

Iz Ministarstva je saopšteno da je taj sastanak bio prilika da se još jednom potvrde dobri partnerski odnosi između dvije države, koji se vremenom dodatno snaže i obogaćuju kroz nova polja djelatnosti od zajedničkog interesa
1 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2014. 17:17h

Njemačka je zainteresovana da podrži projekte unaprjeđenja saobraćajne infrastrukture na crnogorskom primorju, pri čemu, kao jednu od mogućnosti, treba razmotriti model javno-privatnog partnerstva, poručila je ambasadorka te države, Gudrun Elizabet Štajnaker, u razgovoru sa ministrom finansija Radojem Žugićem.

Iz Ministarstva je saopšteno da je taj sastanak bio prilika da se još jednom potvrde dobri partnerski odnosi između dvije države, koji se vremenom dodatno snaže i obogaćuju kroz nova polja djelatnosti od zajedničkog interesa.

"U tom smislu, ministar Žugić je posebno naglasio značaj saradnje sa njemačkom KfW bankom, sa kojom se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za nastavak realizacije projekta Energetska efikasnost u javnim objektima“, kaže se u saopštenju.

Žugić je podsjetio da prva faza projekta, koja će biti okončana u prvoj polovini naredne godine, podrazumijeva rekonstrukciju i modernizaciju 21 osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, a vrijednost radova je 13 miliona eura, od čega je 1,5 miliona donirala Njemačka.

Drugom fazom projekta bi, kako je naveo, osim obrazovnih ustanova, bili obuhvaćeni i objekti koji se koriste za socijalne i administativne namjene.

"Štajnaker je iskazala zainteresovanost Njemačke da pruži podršku projektima unapređenja saobraćajne infrastrukture u primorskom dijelu Crne Gore, pri čemu je naglašeno da model javno-privatnog partnerstva treba razmotriti kao jednu od mogućnosti", kaže se u saopštenju.

Štajnarer je, kako se navodi, podsjetila da su i neke od najvećih njemačkih kompanija aktivne na crnogorskom tržištu, i prenijela njihovu zainteresovanost da dodatno ojačaju svoje prisustvo u Crnoj Gori.

Bonus video: