Pao tender od 1,8 miliona eura

0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.11.2014. 09:29h

Komisija za kontrolu javnih nabavki poništila je zbog bitnih povreda Zakona o javnim nabavkama tender Elektroprivrede (EPCG) procijenjen na 1,8 miliona eura.

Ova nabavka odnosila se na potrebe hidroelektrane Piva i izgradnju kružne saobraćajnice zbog obaveza prema Opštini Plužine.

Tender je objavljen 22. avgusta prošle godine, a Komisija EPCG za otvaranje i vrednovanje ponuda sačinila je izvještaj 14. oktobra ove godine i predložila da se kao najpovoljnija izabere ponuda firmi Mehanizacija i programati i Ramel iz Nikšića.

Državna komisija je utvrdila da ponuda izabranog konzorcijuma firmi “ne sadrži dokaz o potrebnom minimumu radne snage za izvođenje predmetnih radova“.

Naveli su i da je nejasno i da se ne može utvrditi na osnovu kojih činjenica i dokaza je naručilac utvrdio da je ovaj konzorcijum u svojoj ponudi dokazao da je ispunio uslov.

„Budući da je predmetni postupak javne nabavke poništen u cjelosti, državna komisija nalazi da nema potrebe da u skladu sa članom 132 Zakona o javnim nabavkama, nalaže naručiocu preduzimanje mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. One se i ne mogu otkloniti u poništenom postupku javne nabavke, već mu samo na iste ukazuje kako ih ne bi ponavljao u slučaju da odluči da pokrene i sprovede novi postupak javne nabavke“, navodi se, između ostalog, u rješenju državne komisije kojeg je potpisala njena predsjednica Suzana Pribilović.

Osim prvorangiranog konzorcijuma na ovom tenderu učestvovali su zajedno firme Romanijaputevi Sokolac, Siming trade Foča i Geoprojekt Banja Luka, kao i konzorcijumi IGP Fidija i Geo max group iz Podgorice, i Crnagoraputa, Sami inžinjeringa Podgorica i MontEnergo iz Nikšića.

EPCG, odnosno HE Piva ima obaveze vrijedne oko 12 miliona eura prema Opštini Plužine, a tiču se izgradnje infrastrukturnih objekata u tom gradu.

Bonus video: