Vlada ne poštuje preporuke DRI: Povećali iznos za ugovore o djelu

Preporuka DRI je da se taj vid zapošljavanja smanji, da se prekine nezakonita praksa da se ugovori o dijelu za redovne poslove
100 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2014. 19:00h

Predlogom budžeta za narednu godinu planirano je da se potroši 4,45 miliona eura za isplate po ugovoru o djelu. To je 15 odsto više u odnosu na ovogodišnji budžet, kojim je za tu namjenu opredijeljeno 3,09 miliona. Nevladina organizacija Institut Alternativa (IA) ocijenila je da je Vlada na taj način postupila suprotno preporuci Državne revizorske institucije (DRI). „Preporuka DRI je da se taj vid zapošljavanja smanji, odnosno, da se stane na put nezakonitoj praksi da se ugovori o djelu koriste za vršenje poslova iz redovne nadležnosti organa", kazao je „Vijestima” predstavnik IA Marko Sošić. Kako je dodao, skoro svim potrošačkim jedinicama budžet je povećan uz izuzetak njih nekoliko među kojima su Skupština, ministarstva turizama i nauke, Generalni sekretarijat Vlade, zavodi za statistiku i školstvo... “Posebno brine smanjivanje budžeta Komisija za kontrolu državne podrške i pomoći za koju je DRI nakon revizije državnih garancija, između ostalog, preporučila jačanje kapaciteta u organizacionom i stručnom smislu”, istakao je Sošić.

Marko Sošić

On je istakao da je Vlada najvažnijim ekonomskim aktom za narednu nije ispoštovala smjernice makroekonomske i fiskalne poltike za period od 2014. do 2017. godine koje, između ostalog, sadrže granice potrošnje za budžetske korisnike prvog reda za naredne tri godine. “Od ove godine i od usvajanja Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti limiti iz smjernica su obavezujući, i moraju se poštovati za prvu narednu godinu, dok su za naredne dvije samo indikativni. Prekršeni su obavezujući limiti za više potrošačkih jedinica. Najjasniji slučaj kršenja smjernica je kod Agenciju za nacionalnu bezbjednost kojoj je budžet povećan za skoro pola miliona u odnosu na 2014. godinu (6,2 miliona) i preko utvrđenog limita iz smjernica. Budžet Ministarstva za informaciono društvo je više od dva miliona u odnosu na limit iz smjernica”, ukazao je Sošić. On je dodao da postoji više tih slučajeva te da se, prema njihovim saznanjima, u prekoračenja limita ne radi o kamatama, otplati dugova, budžetskoj rezervi, donacijama ili kofinansiranju IPA projekata koji su van limita iz smjernica. Ukupno, budžet za narednu godinu iznosi 1,56 milijardi eura, što je nešto više od ovogodišnjeg. Kapitalni budžet je 284,1 milion, a izvorni prihodi 1,32 milijarde. Budžetu će iduće godine nedostajati oko 634 miliona, od čega je deficit budžeta 235,7 miliona. Od toga za autoput ide 206 miliona pozajmice. Ostatak se odnosi na stare kredite i emitovane obveznice koje dolaze na naplatu.Poslanici opet imaju malo vremena za češljanje budžeta Sošić je naveo da je za pohvalu to što je Vlada uvažila zahtjev DRI tako što je DRI odobrila onoliko novca koliko je i tražila, za razliku od prethodnih godina kada je Ministarstvo finansija smanjivalao njen budžet. Navodi da je to prvi predlog godišnjeg budžeta koji se priprema prema novom Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, što znači da gaje Skupština dobila 15. novembra što je 15 dana ranije u odnosu na prethodne godine. “Ali, to ne znači da sada imamo dovoljno vremena za skupštinsko razmatranje budžeta. Daleko smo od standarda da parlament ima minimum tri mjeseca do roka za usvajanje budžeta da razmotri prijedlog. Nadamo se da će više vremena za raspravu imati uticaj na karakter skupštinske rasprave o budžetu, da će se sva radna tijela uključiti i razmotriti prijedlog budžeta”, ocijenio je Sošić.Šta se krije iza transfera U toj NVO ukazuju da u predlogu budžeta za narednu godinu nema jasno izdvojenog iznosa transfera javnim preduzećima zbog čega to pitanje treba da se razjasni u Skupštini. “Da li ih zaista nema ili su podvedeni pod drugu stavku treba objasniti. Najveća povećanja u odnosu na plan za ovu godinu su na pozicijama transfera i to transferi obrazovanju skoro 15 miliona više (povećanje od 300 odsto). Ogromno je i povećanje na poziciji transferi institucijama više od 400 odsto ili oko 13 miliona. Poslanici moraju obratiti pažnju na te stavke i dobiti obrazloženja od predlagača što se krije iza tih povećanja,” naveo je Sošić.

Bonus video: