Damjanović: Višak budžetskih prihoda nije upotrijebljen za socijalna davanja

Damjanović je kazao da će poslanici imati priliku da kroz budžet za ovu godinu utvrde da li je Vlada ostala pri zaključku da se višak prihoda preusmjeri na socijalna davanja
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2014. 14:34h

Višak budžetskih prihoda, ostvaren u prošloj i prvoj polovini ove godine, nije upotrijebljen za pokriće troškova koji se odnose na socijalne potrebe, kako je bilo predviđeno zaključcima Skupštine, saopštio je predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović.

On je kazao da su budžetski prihodi u junu bili 5,6 odsto veći od planiranih, a nijesu upotrijebljeni za socijalna davanja, odnosno dječije dodatke, tuđu njegu i pomoć, lične invalidnine, subvencije za struju, otpremnine za tehnološki višak i pravosnažna rješenja Fonda rada.

"Nijesam zadovoljan što višak prihoda od par desetina miliona eura nije upotrijebljen na način kako je to Skupština tražila", rekao je Damjanović na sjednici na kojoj se raspravljalo o realizaciji skupštinskih zaključaka povodom usvajanja zakona o završnom računu budžeta za 2012. godinu i o budžetu za ovu godinu, sa informacijom o realizaciji budžetskih prihoda u prvih šest mjeseci.

On je kazao da će poslanici imati priliku da kroz budžet za ovu godinu utvrde da li je Vlada ostala pri zaključku da se višak prihoda preusmjeri na socijalna davanja.

"Razlog zbog kojeg nije došlo do preusmjeravanja viška prihoda na socijalna davanja su nepredviđeni izdaci budžeta, što ukazuje da se radi o lošem planiranju i neusklađenosti budžetske politike", ocijenio je Damjanović.

On je dodao da bi za Vladu bilo dobro da je prihvaćen njegov amandman na sistemski Zakon o budžetu, usvojen u maju, kojim bi se omogućilo sankcionisanje odgovornih za prekršaje.

"Bilo bi dobro da ste prihvatili moj amandman, jer ćete ovako doći u problem sa jednim dijelom kolega iz državne uprave koji prave prekršaje, a nemate mogućnost kažnjavanja", kazao je Damjanović.

Žugić: Za ono što nije u cjelini realizovano do sada, ostaje prostor da do kraja godine

Ministar finansija, Radoje Žugić, saopštio je da je taj resor uspješno realizovao Vladinu fiskalnu politiku, skupštinske zaključke i preporuke Državne revizorske institucije (DRI), koje smatraju zakonskom obavezom.

"Uradićemo sve da i u narednom periodu budemo još efikasniji u implementaciji obaveza. Za ono što nije u cjelini realizovano do sada, ostaje prostor da do kraja godine kroz razne mjere motivišemo korisnike i potrošače pojedinih pozicija da realizuju preporuke", rekao je Žugić.

On je dodao da je fiskalna disciplina u Crnoj Gori, prema ocjeni DRI unaprijeđena, ali da u Ministarstvu smatraju da ima prostora i za dodatna poboljšanja, na čemu će se raditi u budućem periodu.

Žugić je naveo da su u prvoj polovini ove godine ostvareni novi značajni izvori prihoda i visok stepen naplate, ali i da je bilo neplaniranih izdataka u vidu garancija vrijednih 15,26 miliona EUR i troškova za sudska izvršenja od oko 11 miliona eura.

"U narednom periodu ostaje da napravimo prostor za podsticanje rasta ekonomije. Ne možemo dozvoliti da skrstimo ruke i ne podstaknemo razvoj kada nam se otvara širi prostor i smanjuju rizici iz prethodnog perioda", saopštio je Žugić.

On je kazao da je nesporno da Crna Gora ima pasivnu monetarnu politiku i da je jedini način kreiranja novca u razmjeni robe i usluga i privlačenju stranih investicija.

Žugić je poručio da je spreman da preuzme odgovornost ukoliko se država zadužuje da bi dobila neku imovinu, kao što je to slučaj sa gradnjom autoputa, ali ne i za rast deficita tekuće potrošnje.

"Pred nama je novi budžet i jedino gdje imamo povećanja izdvajanja to su socijalna davanja i penzije", saopštio je Žugić i dodao da su prekompozicije napravljene i kada je riječ o kapitalnom budžetu.

On je naveo da bi kada je riječ o kapitalnom budžetu bilo neophodno smanjiti administrativne troškove i izdvajanja za lokalne puteve, kako bi se uštede preusmjerile na autoput, koji je u cilju integracije sjevera.

Predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, saopštio je da je od 21 preporuke državne revizije po pitanju završnog računa budžeta za 2012. godinu, realizovano šest.

"Djelimično je započeta realizacija šest preporuka, tri su u toku, a šest nije realizovano", rekao je Dabović.

Tuponja: Ovo nije ni za dva minus

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, smatra da izvještaj o realizovanim preporukama DRI liči na test iz matematike, na kojem Vlada ne bi dobila prelaznu ocjenu.

"Ovo liči na neki matematički test, gdje ste od 21 zadatka riješili svega šest, a šest nijeste ni pogledali, što nije ni za dva minus", kazao je Tuponja.

On je dodao da na osnovu izlaganja Žugića ima utisak da je Crna Gora prije njegovog dolaska na mjesto ministra finansija bila pod okupacijom.

"Demokratska partija socijalista (DPS) je 20 godina na vlasti i nagomilani problemi iz prethodnog perioda su posljedica vašeg rada. Rad Žugića bi se mogao opisati jednom rečenicom, a to je da on sve bolje radi, a država je sve zaduženiji", naveo je Tuponja.

Adrović: Preduzeća imaju kredit po osnovu PDV-a, a duguju po osnovu poreza i doprinosa na zarade

Poslanik DPS-a, Rešad Adrović, smatra da je preporuka DRI da Ministarstvo finansija u saradnji sa Poreskom upravom (PU) donese pravilnik o uslovima i načinu povećanja povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV) i kada je i do kog iznosa neophodno obavljati inspekcijskog nadzor, veoma važna.

"U praksi imamo slučaj da preduzeća imaju kredit po osnovu PDV-a, a duguju po osnovu poreza i doprinosa na zarade, zbog čega često nijesu u mogućnosti da izvade potvrdu o tom dugovanju i zbog toga ne mogu ostvariti neka prava", naveo je Adrović.

On je podsjetio da je zaključcima Skupštine u vezi usvajanja budžeta za ovu godinu bilo predviđeno izdvajanje iz kapitalnog budžeta za gradnju zgrade Opštine Petnjica.

"Nigdje nije rečeno zašto taj zaključak nije realizovan, a toliko ste mogli zbog građana Petnjice", rekao je Adrović.

Odbor je nakon završetka rasprave o realizaciji skupštinskih zaključaka, o kojima se ne izjašnjava, počeo raspravu o Predlogu zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa izvještajem DRI i

Godišnjim izvještajem o obavljenim revizijama i aktivnostima DRI u periodu od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine.

Dabović je u uvodnom izlaganju, nakon kojeg je sjednica prekinuta, kazao da je DRI dala pozitivno mišljenje za računsku tačnosti i uslovno na reviziju usklađenosti, jer postoje određene neusaglašenosti faktičkog stanja sa projektovanim u Godišnjem zakonu o budžetu za prošlu godinu.

„Tim zakonom nije jasno naglašeno da li se radi o bruto ili neto zaduženju od 250 miliona eura, što može dovesti do pogrešnog tumaćenja u vezi mogućnosti Vlade da se zaduži do određenog iznosa. Ukoliko se to posmatra kao neto zaduženje onda je sve u redu, ali ako je to bruto, onda je došlo do prekoračenja, zbog čega smo preporučili da se to precizira“, rekao je Dabović.

Galerija

Bonus video: