Zakupci plaža očekuju pomoć nadležnih organa

Zakupci plaža su na sastanku ocijenili da su pored brojnih problema, ove godine bili suočeni i sa kišom koja je učinila da bilježe sve veće minuse u poslovanju
5 komentar(a)
Tivat, plaža, Foto: Siniša Luković
Tivat, plaža, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2014. 13:00h

Zakupci plaža, okupljeni u Crnogorskom turističkom udruženju (CTU), očekuju za narednu sezonu pomoć nadležnih organa, kako bi se ublažili negativni efekti prouzrokovani lošim vremenom.

Zakupci plaža su na sastanku ocijenili da su pored brojnih problema, ove godine bili suočeni i sa kišom koja je učinila da bilježe sve veće minuse u poslovanju.

“Zbog toga je neophodna reakcija države i pomoć kojom bi se ublažili negativni efekti”, navodi se u saopštenju CTU.

Prema zvaničnim podacima, kako se dodaje, u primorskim opštinama je samo u periodu od aprila do avgusta bilo preko 60 kišnih dana. Ono što je pogodilo turističke radnike na sjeveru kada su zbog nedostatka snijega bilježili značajne gubitke, desilo se ove godine zakupcima plaža čiji poslovni uspjeh u najvećoj mjeri zavisio od sunčanih dana.

“Nažalost, takve vremenske prilike prouzrokovale su gubitke u poslovanju koji se kreću u rasponu od 40 do 50 odsto”, rekli su iz CTU.

Upravo zbog toga zakupci plaža očekuju od nadležnih organa da će, uz uvažavanje te činjenice, koja za njihov posao ima snagu elementarne nepogode, za narednu godinu smanjiti cijene zakupnina kupališta 50 odsto ili da će savjesnim zakupcima koji u dužem vremenskom periodu upravljaju kupalištima po automatizmu produžiti ugovore o zakupu, bez raspisivanja tendera.

„Smatramo da su ovakve mjere neophodne, posebno ako se ima u vidu da su zakupci kupališta uložili velika sredstva kako bi poboljšali kvalitet kupališta i stvorili maksimalne uslove za odmor gostiju i da je većina zarad tog cilja, kreditno zadužena”, naveli su iz CTU.

Investicije će se, kako se dodaje, nastaviti i u narednom periodu, jer plaže i u ekološlom i u promotivnom smislu, zahtijevaju stalna ulaganja, ali im je u tim vanrednim okolnostima potrebna pomoć države kako bi uspješno mogli da se pripreme za narednu godinu.

Bonus video: