U tivatskoj kasi za sljedeću godinu 13,9 miliona eura

Predviđeno je da gradska kasa dogodine raspolaže sa ukupno 13,9 miliona eura što je nepunih 100 hiljada eura više nego 2014.
0 komentar(a)
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2014. 10:33h

Administracija gradonačelnika Tivat Ivana Novosela (DPS) izašla je danas sa nacrtom budžeta Opštine za narednu godinu, koji je stavljen na javnu raspravu do 3.decembra.

Predviđeno je da gradska kasa dogodine raspolaže sa ukupno 13,9 miliona eura što je nepunih 100 hiljada eura više nego 2014.

Od naplate poreza u gradskoj kasi se dogodine očekuje 4,45 miliona, od naknada 5,57 miliona, taksi 420 hiljada eura, prodaje imovine 750 hiljada eura, dok se planira da se u budžet za 2015, prenese i 2 miliona eura neutrošenih sredstava iz ovogodišnjeg budžeta. Otprilike toliko naredne će se godine utrošiti na plate i ostala primanja službenika lokalne uprave, 1,1 miliona eura iznosiće rashodi za materijal i usluge, dok će 1,4 miliona eura biti potrošeno za transfere lokalnim JP i JU, instutucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru.

Na otpatu duga iz gradske kase tokom 2015 otići će ukupno 1,48 miliona eura što je skoro tri puta više nego ove godine, dok je za kapitalne izdatke planiran iznos od 7,23 miliona eura.

Tivatska Opština inače, svake godine izlazi sa veoma ambicioznim investicionim planovima koji se po pravilu, iz raznih razloga među kojima nije nedostatak novca, na kraju u najboljem slučaju realizuju na nivou jedne trećine plana. Za dogodine je što se kapitalnih zadataka tiče, najveći iznos i to 3,79 miliona eura, opredijeljen za nastavak izgradnje kanalizacione i vodovodne infrastrukture.

Za „infrastrukturu od opšteg značaja“ planiran je milion, za „uređenje zemljišta“, 1,3 miliona, a izdaci za građevinske objekte iznosiće 355 hiljada eura.

Inače, investicije u lokalnu komunalnu infrastrukturu i objekte od opšteg značaja u nacrtu budžeta sa koji je izašao Novosel, uopšte nisu detaljnije specificirane iako je NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ nedavno od gradskih čelnika zatražila da prekinu sa takvom dugogodišnjom praksom netransparentosti u projektovanju trošenja novca grašana, te da organizuju javnu raspravu o planu kapitalnih ulaganja iz gradske kase.

Bonus video: