Akcionarima Monete 5 miliona, a samo 200.000 u kešu

Među akcionarima Monete koji žele da izađu iz Zatvorenog fonda su dijelom i predstavnici slovenačkih investitora koji već nekoliko godina kontrolišu ovaj fond
54 pregleda 0 komentar(a)
novac, Foto: Ilustracija
novac, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 17.11.2014. 20:16h

Akcionari Zatvorenog investicionog fonda Moneta, koji kontrolišu oko 38 odsto vlasništva zatražili su od Društva koje upravlja ovim fondom, da im isplati oko pet miliona eura za njihovo učešće. Od te isplate 200 hiljada bi bilo u novcu a 4,8 miliona u akcijama tog fonda.

To je juče „Vijestima“ potvrdio predsjednik uprave Monete Aleš Musar, koji je napomenuo da prema mišljenju koje su dobili od Komisije za hartije od vrijednosti, i uz saglasnost akcionara, pored novca i zakonom predviđenih obveznica akcionari mogu biti isplaćeni u stvarima, odnosno, akcijama.

“Ovakvu mogućnost smo predvidjeli kako zahtjev za isplatu značajnijeg djela fonda ne bi doveo fond u situaciju prinudne prodaje portfelja po svaku cjenu ili čak likvidacije. Time se osigurava dalji rad fonda bez štete za preostale akcionare”, objasnio je Musar.

Među akcionarima Monete koji žele da izađu iz Zatvorenog fonda su dijelom i predstavnici slovenačkih investitora koji već nekoliko godina kontrolišu ovaj fond.

Neto vrijednost jedne akcije ZIF Moneta je oko 10 centi. Krajnji rok za isplatu je 12. oktobar naredne godine, ali će se to vjerovatno desiti ranije. ZIF Moneta imao većinske pakete akcija ulcinjskog preduzeća Otrantkomerc, slovenačke kompanije AG, poslovni prostor u Beogradu, ali i obaveze po osnovu njega. Zainteresovani akcionari Monete biće isplaćeni većinom kroz podjelu akcija dva preduzeća.

Prema predloženom program razvoja protiv koga je glasalo oko 38 odsto akcionara predviđene su dalje investicije kroz tzv “satelitske firme” čiji je vlasnik fond.

U ulcinjskom Otrantu planiraju da se oslobode dijela nekretnina, a prihodovani novac investiraju u neki novi projekat, kao što je to Lipska pećina kraj Cetinja.

Vlasnici Monete planiraju da zadrže kontrolni paket vlasništva u slovenačkoj firmi AG, ali uz smanjenja udjela.

Bonus video: