OKRENUTI SE USLUGAMA

Vesna Daković: Šansa nam je u poljoprivredi

Dakovićeva je, u razgovoru za „Vijesti“, rekla da je otvaranje kompanije u Crnoj Gori veoma jednostavno, ali da „obezbjeđenje novca za pokretanje biznisa i poslovanje nakon toga i nije toliko“
161 pregleda 1 komentar(a)
Vesna Daković
Vesna Daković
Ažurirano: 16.11.2014. 17:33h

Jedini posao države u vezi sa preduzetništvom jeste  da omogući jednostavno otvaranje i zatvaranje kompanija i jasne  zakone, koji će obezbijediti preduzetnicima mogućnost da procijene da li se isplati ući u preduzetnički poduhvat i, naravno, mehanizme da se ti zakoni poštuju, ocjenjuje Vesna Daković, savjetnica u Montenegro biznis alijansi. 

Dakovićeva je, u razgovoru za „Vijesti“, rekla da je otvaranje kompanije u Crnoj Gori veoma jednostavno, ali da „obezbjeđenje novca za pokretanje biznisa i poslovanje nakon toga i nije toliko“.

Očigledno je da Crnoj Gori nedostaje proizvodnja, odnosno izvoz. Da sada počinjete da razmatrate opcije za pokretanje biznisa, na koje biste se oblasti fokusirali? 

Crna Gora treba da se okrene  prije uslugama nego proizvodnji. Treba razvijati turizam, poljoprivredu i energetiku. Uvezivanje ovih djelatnosti je najprofitabilniji skriveni potencijal. Ja bih u tome tražila svoju šansu. Ne zaboravimo da sve što je proizvedeno u Crnoj Gori, a prodato stranom turisti, prestavlja izvoz.

Da li država treba da ima svoj fond za kreditnu podršku preduzetnicima ili im jedina opcija ostaju poslovne banke?

Ne bih rekla da je ideja da država ima fond za preduzetnišvo najsjajnija. I sada imamo IRF, koji ima kreditnu liniju za start-up kompanije, ali ne bih rekla da je to dalo neki podstrek preduzetnicima.  Možda država tu može da uradi nekoliko stvari, kao što je oslobađanje od plaćanja dažbina za novoosnovane kompanije, dok ne potvrde profitabilnost  ili da obezbijede prostore bez nadoknade za otpočinjanje biznisa i tome slično. 

Radije bih se opredijelila za „start-up“ inkubatore osnovane od strane uspješnih preduzetnika. Oni bi bolje mogli da procijene mogućnost uspjeha neke preduzetničke ideje, a i da daju bolje savjete mladim preduzetnicima.

 Rekli ste nedavno da treba razvijati kreativnost kod građana CG. Kako? 

 Ovo pitanje mora početi da se rješava prvo kroz obrazovanje. Školski programi su napravljeni za jednake, a jednaki ljudi ne postoje. Od svih đaka se očekuje da jednako znaju, ali bi pametnije bilo pronalaziti individualne talente i usmjeravati ih, kao što se radi u američkom školstvu. Privatni biznis vode kreativni ljudi, a takve ne treba motivisati.

Najavljeno je da će đaci u srednjim školama učiti o preduzetništvu. Ko treba da im drži predavanja?

 Ideja da se uvede preduzetništvo kao nastavni predmet je dobra jer je podsticanje na preduzetničko ponašanje  isto što i podsticanje kreativnosti. Međutim, koliko je moguće obučiti nastavni kadar za preduzetništvo je pitanje koje mene muči? Kako neko ko nije kreativan da nas nauči o tome kako biti kreativan?

Kako neko ko nije nikada prodao neki svoj proizvod na tržištu da nas nauči kako da zaradimo novac? Preduzetništvo se ne može naučiti, ali se talenat, kao u bilo čemu drugom, može i treba razvijati. Stoga mislim da je veoma važno da nas u školama o tome uče preduzetnici. Oni koji su se isprobali u preduzetničkim poduhvatima, bez obzira na to da li su uspjeli u njima ili ne.

Preporučujemo za Vas