Autoput već počeo da košta: Smanjen rejting Crne Gore

Američka agencija predviđa rast crnogorske ekonomije u naredne tri godine po godišnjim stopama od tri odsto
1638 pregleda 18 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.11.2014. 18:47h

Kreditna agencija Standard and Poor’s snizila je u posljednjem izvještaju kreditni rejting Crne Gore sa BB- na B+, uz zadržavanje stabilnih prognoza.

Smanjenje rejtinga, kako je objašnjeno iz agencije, posljedica je suočavanja države sa rastućim fiskalnim rizicima zbog povećanja državnog duga za potrebe izgradnje auto-puta.

„To zaduženje povećava osjetljivost crnogorske ekonomije i finansija na spoljne šokove i limitira prostor za prilagođavanje, posebno zbog toga što Crna Gora ne posjeduje emisionu funkciju a karakteriše je i pasivna monetarna politika“, navode iz agencije, aludirajući da Crna Gora nema sopstvenu valutu, već koristi euro.

U S&P-u konstatuju napredak Crne Gore u procesu konsolidacije javnih finansija prethodnih godina, što je doprinijelo zaržavanju stabilnih prognoza.

Američka agencija predviđa rast crnogorske ekonomije u naredne tri godine po godišnjim stopama od tri odsto, zbog, kako su naveli, izgradnje autoputa i angažovanje domaće građevinske operative.

Analitičari agencije smatraju da bi investicije u turizmu, energetici i poljoprivredi ubrzale ekonomski rast te da je napredak Crne Gore u ovogodišnjem izvještaju Svjetske banke „Doing Business“ odraz povoljnog ambijenta za poslovanje.

Bonus video: