Švajcarci se primakli Mamuli

Plan je da uz ostatke tvrđave na Mamuli dograde hotel, a da nekadašnje zatvorske ćelije pretvore u apartmane, uz sadržaje spa ponude
147 pregleda 17 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.11.2014. 06:45h

Pregovori predstavnika Vlade Crne Gore i švajcarskog Oraskoma o dugoročnom zakupu Lastavice sa tvrđavom Mamula privode se kraju i skoro je izvjesno da će investitor, koji na poluostrvu Luštica gradi ekskluzivni rizort, tom projektu dodati i ostrvo na ulazu u Boku Kotorsku.

Prema saznanjima „Vijesti“, svi uslovi zakupa još nijesu do kraja precizirani, ali jeste da budući investitor preuzima obavezu da Mamula bude destinacija otvorena za posjete i da se ne remeti osnovni oblik tvrđave koja je bila vojni zatvor. Dobra vijest za Oraskom je da se gradnji hotela na ostrvu Lastavica mještani više ne protive organizovano.

Kompanija Luštica Developmnet, koja je nosilac Oraskomove investicije i projekta Luštica Bay na obližnjem poluostrvu ukupne vrijednosti milijardu eura, ponudila je Vladi da Mamulu na ostrvu Lastavica zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po metru kvadratnom i morsku površinu ostrva po cijeni od 90 centi za metar kvadratni. To je, kako navode, 50 odsto više nego što je Vlada odredila kao minimum na tenderu za zakup ostrva. Vlada je tenderom predvidjela rok zakupa od 30 do 90 godina. Za zakup se javljao i holandski Vos Investment, ali je ponuda odbijena zbog nepotpunosti.

Plan Oraskoma je da ostatke stare tvrđave na Mamuli dogradi hotel, uz zadržavanje osnovnog izgleda prepoznatljive građevine, a da nekada zatvorske ćelije pretvori u apartmane, uz sadržaje spa ponude. Namjera je da se hotelski kapaciteti Mamule dodaju ponudi budućeg rizorta na Luštici, kako bi cjelokupan proizvod bio atraktivniji stranim gostima. S obzirom na atraktivan ali i meteorološki nepovoljan položaj ostrva, planiraju da izgrade i pristan kako bi se gosti bezbjedno i ukrcali i otišli s ostrva. Kompletna investicija procijenjena je na 15 miliona eura, ali postoje procjene da će se i premašiti, s obzirom na to da na ostrvu trenutno ne postoji nikakva vodovodna i elektroinfrastruktura.

Iz Oraskoma obećavaju da će zadržati osnovni oblik postojeće tvrđave, da će ostrvo biti na raspolaganju svim gostima koji budu željeli da ga obiđu te da će gradnja biti u skladu i sa postojećim ambijentom, ali i savremenim trendovima gradnje.

Investicijom će, kako tvrde, otvoriti do 200 direktnih i indirektnih radnih mjesta i u prvih deset godina obezbijediti više od 7,5 miliona direktnih prihoda za državni i budžet lokalne samouprave kroz poreze, naknade za koncesiju i slično.

Mamula je udaljena 6,3 kilometra ili 3,4 nautičke milje od Herceg Novog.

Splasnuo otpor mještana

Prve vijesti da Oraskom želi da na Mamuli gradi hotel izazvale su burne reakcije hercegnovske javnosti, mahom negativne, a pisana je i peticija da se tender obustavi. Takvi stavovi su, makar javno, omekšali.

Ilustracija: Marko Kulinović

Iz hercegnovskog SUBNOR-a „Vijestima“ su potvrdili da su nakon dvije posjete Oraskomu i Luštici Developmentu dobili uvjeravanja da ostrvo neće biti zatvoreno, te da će zatvorska tvrđava, koju i dalje pamti 35 ratnih zarobljenika koji žive u Herceg Novom, zadržati prvobitni izgled.

Nama je bilo bitno i da tvrđava sačuva istorijske, ali i kulturno-turističke karakteristike. Oraskom nam je izašao u susret u našem zahtjevu da se jedna ćelija izdvoji za čuvanje istorije Mamule, da bude svojevrstan muzej revolucije“, saopšteno je „Vijestima“ iz SUBNOR-a Herceg Novi.

Bonus video: