Odustaju li od prodaje Mediterana?

Služba za odnose sa javnošću hotela tvrdi da se odustalo od prodaje, a stečajni da to nije tako
161 pregleda 0 komentar(a)
hotel Mediteran, Foto: Zoran Đurić
hotel Mediteran, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.11.2014. 20:34h

Elitni bečićki hotel Mediteran, imovina stečajnog dužnika Maestral tursa budvanskog biznismena Blaža Dedića, neće se prodavati, nakon što su četiri dosadašnja pokušaja propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

To je “Vijestima” potvrđeno u upravi hotela.

Hotel je prvi put ponuđen na prodaju krajem februara, a četvrti put u oktobru.

Služba za odnose sa javnošću ovog hotela saopštila je da kompleks nije na prodaju te da je stečajna uprava od toga odustala.

Međutim, takav stav nema stečajni upravnik kompanije Mladen Marković, koji je u SMS poruci „Vijestima" ustvrdio da je takva informacija pogrešna, te da je „stečajni upravnik jedino lice koje vrši prodaju imovine dužnika".

„Portparol nije ovlašteno lice, ni saradnik stečajnog upravnika da daje informacije o ovom problemu", naveo je Marković, ne želeći da odgovori da li će biti raspisan peti oglas za prodaju Mediterana.

Maestral turs preduzeo prvi korak ka dozvoli za gradnju u okviru hotela

U prilog tome da se razmišlja o odustajanju od prodaje hotela ide i to što je prije mjesec kompanija Maestral turs, uoči objavljivanja rezultata ishoda oktobarskog oglasa za prodaju hotela, predala Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za dobijanje urbanističko tehničkih uslova.

To je prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole za parcele u okviru hotelskog kompleksa, a na kojima je predviđena planskim dokumentima gradnja dvije desetospratne kule.

Hotelski kompleks izgrađen je na parceli od 16 hiljada kvadrata i na kompletnoj imovini upisana je hipoteka Hipo alpe adria banke, zbog nevraćenih kredita koje je Dedićeva firma uzela 2007.

Privredni sud uveo je stečaj u Dedićevu firmi u junu prošle godine, zbog višegodišnjeg milionskog duga koji je nagomilala. Na posljednjem oglasu, hotel je ponuđen po početnoj cijeni od 49,7 miliona eura, što je oko 18 miliona eura manje, nego u prvom pokušaju. Na prodaju je, pored hotela Mediteran, ponuđena i proizvodno-tehnološka i ostala oprema za dva miliona, parcela od 484 kvadrata za 296,1 hiljadu i jahta Kranči Atlantik 40 za 183,3 hiljade eura.

Kompanija smanjila dugovanje

Dok su objavljivani oglasi za prodaju, Maestral turs je konsolidovao stanje pa, prema posljednjim podacima Poreske uprave, duguje 1,2 miliona eura.

Prije uvođenja stečaja, imao je u maju 2013. blokiran račun na četiri miliona eura i blokada je trajala skoro tri i po godine. Dedić je prije nekoliko godina bio pod istragom srpskog tužilaštva zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca Darka Šarića, kome se u Srbiji sada sudi zbog trgovine narkoticima i pranja novca.

Dedić je negirao umiješanost. Suosnivač Maestral tursa bila je MAT kompani, koja je povezivana sa Šarićem.

Bonus video: