SDP-u nije žurba za Sveti Stefan

„To je pitanje koje je izostalo iz aneksa koalicionog sporazuma dvije vladajuće partije i koje će se rješavati naknadno, nije prioritetno, tako da će zakupac morati da bude još strpljiv“
50 pregleda 2 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.11.2014. 19:33h

Zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže će još čekati odgovor hoće li biti izmjena ugovora za taj grad-hotel, što formalno traže od prošle godine. Zahtjev grčkog Adriatik propertisa, iza kojeg je sada Petros Statis, je da im se smanji zakupnina za trećinu i produži rok zakupa najekskluzivnijeg dijela crnogorske obale.

„To je pitanje koje je izostalo iz aneksa koalicionog sporazuma dvije vladajuće partije i koje će se rješavati naknadno, nije prioritetno, tako da će zakupac morati da bude još strpljiv“, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Vlada je krajem prethodne godine povukla predložene anekse ugovora, kada je bilo jasno da nema većinu u Skupštini za njihovo usjavanje, jer ih ne podržavaju SDP i opozicija. U januaru ove godine je dostavila gotove iste predloge izmjena ugovora Skupštini na usvajanje.

Grci bi da zakup bude 42 umjesto 30 godina, a za Kraljičinu plažu 90 godina, a da je kirija oko 30 odsto jeftinija.

Zakupac je prije skoro tri godine ispostavio zahtjev da gradi i prodaje stanove u parku Miločera.

„Sada teče postojeći ugovor na 30 godina i sve dok Skupština ne odluči drugačije, rješenja iz tog ugovora su jedino važeća“, saopštili su iz SDP-a.

Iz SDP-a ponavljaju da je za njih zahtjev Adriatika i dalje neprihvatljiv jer, kako ističu, zakupodavac nije ispunio uslove iz prvobitnog ugovora.

DPS, s druge strane, kao i kompanija Budvanska rivijera koja je nominalni vlasnik zakupljenih objekata, voljan je da izađe u susret tim zahtjevima, opravdavajući to tvrdnjom da je investitor uložio i više od ugovorenog, ali da je zbog sporosti u izdavanju građevinskih dozvola i problema zbog crkve Svetog Aleksandra Nevskog, cijeli posao ugrožen. Prijetili su tužbom.

Vlada je uspjela da u aprilu ove godine „progura“ aneks ugovora o zakupu po mjeri zakupca na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, zahvaljujući podršci poslanika bošnjačkih i albanskih stranaka. Ipak, da aneks bude usvojen potrebno je izglasavanje na plenumu, što je, dogovorom DPS-a i SDP-a, za sada ostavljeno sa strane.

Za grčkog zakupca je problematično to što ni godinama nakon potpisivanja ugovora nije usvojen urbanistički plan za hotel Kraljičina plaža, a žale se i na kašnjenje građevinskih dozvola za blok 25 Sveti Stefan, što je za njih jedan od najatraktivnijih djelova ponude.

DF neće nagodbe sa sumnjvima

Zahtjev zakupca grad-hotela Sveti Stefan nije prihvatljiv opozicionim partijama, navodeći da Grci nijesu ispunili značajne obaveze iz ugovora.

Međutim, predstavnici Demokratskog fronta su na zakonodavnom odboru glasali za predložene anekse uz svoj amandman da zakupac gradnju hotela Kraljičina plaža počne do kraja ove godine i da ga završi za tri godine.

Potom je poslanik DF-a Nebojša Medojević saopštio da oni neće podržati anekse.

“Protiv smo pokušaja Vlade da se naknadnim izmjenama ponovo nagodi sa sumnjivim investitorima protiv kojih se vode ozbiljni sudski sporovi zbog pranja novca”, rekao je Medojević sredinom ove godine.

Bonus video: