Daković: Više pažnje posvetiti vodama kao najvažnijem proizvodnom faktoru u poljoprivredi

0 komentar(a)
vodacom, Foto: Screenshot (Vimeo)
vodacom, Foto: Screenshot (Vimeo)
Ažurirano: 12.11.2014. 16:48h

Nacrt strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja je konstruktivan, jer je tim dokumentom, između ostalog, prepoznat značaj povezanosti poljoprivrede i turizma, ocijenjeno je iz Montenegro Biznis Alijanse (MBA).

Na javnoj raspravi o Nacrtu strategije, koja je danas održana u MBA, ocijenjeno je da je prepoznat značaj turizma odnosno stranih turista, kao prodajnog tržišta domaćih proizvoda kroz takozvani "tihi izvoz".

"Tradicionalna proizvodnja i standardizacija, koje su takođe prepoznate u Nacrtu strategije, od izuzetnog su značaja. Konkurentnost tradicionalnih proizvoda na evropskom tržištu ima veliku šansu zbog svoje različitosti i specifičnosti. Šanse Crna Gore treba tražiti u tome, jer jasno je da kvantitetom ne možemo biti konkurentni na evropskom i globalnom tržištu", navodi se u saopštenju.

Ekonomski savjetnik MBA, Vesna Daković, ocijenila je da je više pažnje potrebno posvetiti vodama kao najvažnijem proizvodnom faktoru u poljoprivredi.

Ona smatra i da je potrebno graditi mikroelektrane u ruralnim područijima kao potencijal razvoja porodičnog biznisa sjevera Crne Gore.

Učesnici javne rasprave razgovarali su o standardizaciji, podsticanju mladih za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, dostupnosti finansijskih sredstava za poljoprivredu, posebno za start-up u poljoprivrednoj proizvodnji.

Bonus video: