Budi odgovoran: Preko pola miliona eura za projekte od opšteg značaja

0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.11.2014. 10:22h

U dosadašnjem toku kampanje "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%", zahvaljujući učešću građana, preko pola miliona eura preusmjereno je iz sive zone u društveno odgovorne svrhe, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Građani su nadležnim organima ukazali na više od 3.500 nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, što je rezultiralo ispekcijskim nadzorom i izricanjem novčanih kazni u vrijednosti od preko 1.000.000 eura.

Po pravilima kampanje, polovina ovog iznosa, odnosno 500.000 eura, preusmjerava se u projekte od opšteg društvenog značaja koje predlože i za koje glasaju sami građani.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da je u prvoj fazi projekta, već uloženo 250.000 eura u realizaciju pet projekata od opšteg društvenog značaja:

  • Nabavku gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece,
  • Opremanje i uređenje Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav,
  • Uređenje parka na Ćemovskom polju,
  • Rekonstrukciju dijela Doma starih „Grabovac“ u Risnu, i
  • Nabavku didaktičke opreme za državne vrtiće.

Iz Ministarstva podsjećaju da građani koji do 15. decembra budu ukazivali na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno ili kršenje potrošačkih prava imaju priliku da glasaju za 17 novih projekata, u čiju realizaciju će biti uložena sredstva prikupljena u drugoj fazi kampanje.

Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” realizuje se u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Ukazivanje na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, kao i glasanje za predložene projekte od opšteg društvenog značaja, omogućeno je putem web, Android i iOS aplikacije “Budi odgovoran”, kao i pozivanjem kol-centara Poreske uprave (19707) i Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555).

Bonus video: