Ministarstvo posreduje između CKB-a i ukrajinske firme

Za Ivanovića je, kako je rekao, bilo važno da su predstavnici radnika razumjeli situaciju i moguće naredne korake na rješavanju problema
0 komentar(a)
mljekara nika, Foto: Screenshot (YouTube)
mljekara nika, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.11.2014. 20:01h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće da posreduje između Crnogorske komercijalne banke (CKB) i ukrajinskog investitora Tera fud, kako bi se što prije pronašlo rješenje problema za nikšićku mljekaru Nika.

To je rezultat sastanka predstavnika mljekare i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića sa saradnicima.

Sastanku u Ministarstvu poljoprivrede prisustvovali su vlasnik mljekare Aleksandar Božović, izvršni direktor Tomislav Žižić, predstavnici Sindikalne organizacije, sa predsjednicom Nadom Damjanović.

Kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, predstavnici sindikata su se tokom sastanka uvjerili da Ministarstvo pomno prati situaciju u mljekari, i da je do detalja upoznato sa dosadašnjom komunikacijom između investtitora i banke.

Za Ivanovića je, kako je rekao, bilo važno da su predstavnici radnika razumjeli situaciju i moguće naredne korake na rješavanju problema.

„Razumijem očekivanja zaposlenih i kooperanata, ali ovo nije problem koji je nastao preko noći i preko noći se ne može riješiti. Mislim da je današnji sastanak učvrstio povjerenje između zaposlenih i Ministarstva, da su vidjeli da baratamo činjenicama i da smo tačno locirali odgovornost za donošenje pojedinih odluka. Jasno mi je da svi gledaju u Ministarstvo, ali tu nije ključ rješenja, već na relaciji investitor-banka“, rekao je Ivanović nakon sastanka.

On je najavio da će Ministarstvo nastaviti da posreduje između investitora i banke.

„Nastavićemo da korak po korak eliminišemo barijere koje smo danas zajednički locirali, a koje su vezane za dobavljače, električnu energiju, porez, blokade i ranije uzete kredite. Eliminišući jedan po jedan problem, nadamo se da ćemo doći u situaciju da krene proizvodnja, uplata novca mljekari, da se podmire kooperanti i mljekara počne stabilno da radi“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da je prije ovog sastanka, bilo i nekoliko sastanaka sa CKB bankom, kao i investitorom, koji je u saradnji sa ukrajinskom ambasadom i na druge načine, provjeren kao renomiran i ozbiljan investitor.

„Očigledno je da postoje naslijeđeni problemi u finansiranju. Ne znam kako banka namjerava da povrati sredstva koja je investirala u projekat, ukoliko ne dođe do restrukturiranja kredita i ukoliko se ne pokrene proizvodnja. Ako neko misli da će se kredit vratiti ulaskom u stečaj, mislim da je to pogrešan put. Jedini način je da se pokrene proizvodnja i svi počnu izmirivati svoje obaveze“, kazao je Ivanović.

Komentarišući hitnost rješavanja problema kooperanata mljekare, koji su najavili da će dopremiti krave ispred Ministarstva, Ivanović je rekao da se mora prvo riješiti problem mljekare, a potom kooperanata.

„To je logičan slijed koraka. Razumijem problem kooperanata, ali pravim razliku između njih i zaposlenih, koji žive isključivo od svoje plate. Navikao sam da slušam prijetnje proizvođača i da dobijam njihove različite poruke“, rekao je Ivanović.

To, prema njegovim riječima, nije put za rješavanje problema.

„Ako neko misli da će time što će prosuti mlijeko ili organizovati transport stoke do Podgorice riješiti problem, grdno se vara. Samo će se usporiti rješavanje problema“, poručio je Ivanović, navodeći da im se ostavlja sloboda kooperantima i svim poljoprivrednim proizvođačima da čine ono što misle da je u njihovom najboljem interesu.

„Kao što će i Ministarstvo poljoprivrede činiti ono što je u najboljem interesu poljoprivrednika u Crnoj Gori“, naveo je Ivanović.

Izvršni direktor mljekare „Nika“ Tomislav Žižić kazao je da se Ivanović Ivanović upoznao sa svim detaljima i da će nakon sastanka imati sastanak sa CKB gdje se, kako je rekao, nalazi ključ rješenja problema.

„Očekujemo da će se dogoditi što prije“, rekao je Žižić.

Predsjednica sindikalne organizacije Nada Damjanović kazala je da iz Podgorice odlaze sa većom dozom optimizma da će se ipak naći rješenje.

„Ministar će urgirati kod CKB banke da se problem brže riješi, da krenemo da proizvodimo i da bude dobro i nama i kooperantima. CKB banka treba da nas odblokira, kako bi nastavili pregovore sa investitorom koji je raspoložen da preuzme mljekaru. Nadamo se da će se problem sa bankom riješiti što je moguće prije“, kazala je Damjanović.

Bonus video: