Albonine dijamante preuzeo i bivši direktor

Dijamanti su vlasništvo Albone, koja je u stečaju od novembra 2013. i duguje oko 18 miliona eura. Stečajna uprava tužbom traži da Arutunian vrati dijamante
80 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Marinković, Foto: Savo Prelević
Miroslav Marinković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2014. 19:56h

U nastavku parnice koju je Albona u stečaju povela protiv svog većinskog vlasnika Davita Arutuniana, juče su u Privrednom sudu dva od tri saslušana carinska službenika potvrdila da su, nakon privremenog zadržavanja i carinjenja, 26 nebrušenih dijamanata preuzeli Arutinian i bivši direktor firme Miroslav Marinković.

Oni su svjedočili da su Arutinian i Marinković bili u pratnji svog špeditera iz firme “Knjaz”.

Dijamanti su vlasništvo Albone, koja je u stečaju od novembra 2013. i duguje oko 18 miliona eura. Stečajna uprava tužbom traži da Arutunian vrati dijamante.

Procijenjena vrijednost nebrušenih dijamanata na carini iznosila je 237.590 dolara, ali ostali vlasnici Albone tvrdili su da bi nakon njihove obrade vrijednost na tržištu mogla dostići višemilionski iznos.

Odgovorni carinski inspektor Dimitrije Ljumović, koji je potpisao carinsku deklaraciju krajem 2012, saopštio je da bi svi podaci o tom postupku trebalo da budu u preduzeću Albona. On je ocijenio “kao bezobrazluk” iz stečajne uprave tog preduzeća što se sad nakon dvije godine traže podaci o tome.

“Meni je čudno što nemaju kompletnu dokumentaciju u svojoj firmi”, kazao je inspektor.

Ljumović je objasnio da nakon carinjenja nije prisustvovao predaji dijamanata njegovim vlasnicima, ali da je prije toga dodatno tražio i došao do podatka da je Arutinian bio vlasnik 75 odsto akcija u preduzeću Albona.

Arutunian je u prvoj polovini 2013. navodno napustio Crnu Goru i odnio vrijedne dijamante.

Naredno ročište sudija Dijana Raičković zakazala je za 23. decembar kada bi trebalo da bude saslušan i bivši direktor Albone Miroslav Marinković.

Bonus video: