"NE OČEKUJE UŠTEDE"

Bojanić: Đukanović bacio stotine miliona eura, ove najave su populističke

“To iz razloga jer dolazi od čovjeka koji je potpisao stotine miliona eura garancija uludo bačenih para Crne Gore"
2 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2014. 15:19h

Budžetsko smanjenje diskrecione potrošnje u narednoj godini nije loša odluka, ocijenio je poslanik Mladen Bojanić i dodao da ipak ne očekuje značajnije uštede za budžet.

Bojanić je agenciji Mina-business rekao da najavu premijera Mila Đukanovića, koji je zatražio rigorozno smanjenje troškova službenih putovanja, smatra populističkom.

“To iz razloga jer dolazi od čovjeka koji je potpisao stotine miliona eura garancija uludo bačenih para Crne Gore. Čak se pravi i neznaven na premijerskom satu i nije znao ko su vlasnici tih kompanija kojima je kao premijer potpisao milionske iznose za garancije”, kazao je Bojanić.

On je rekao da ništa od toga nije naplaćeno niti će biti naplaćeno.

“Ovamo s druge strane priča da će neke značajne uštede da ostvari time što će da skine diskreciona prava i troškove za službena putovanja što sve u svemu naravno da nije loša odluka, ali daleko od toga da će neke značajne uštede da se ostvare za budžet”, naveo je Bojanić.

Vlada će se danas izjasniti o Nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu, koje je prethodno odložila u cilju njegove tehničke dorade i smanjenja diskrecionih troškova.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić, podržava kresanje budžeta u dijelu korišćenja prava na diskrecione troškove u smislu da se druge stavke mogu na kvalitetniji način popuniti.

“Svakako da ima prostora da se može reagovati u dijelu budžeta što se tiče trošenja novca po diskrecionom osnovu i mislim da će doći do značajnijih ušteda u odnosu na dosadašnje stanje”, rekao je Vuletić agenciji Mina-business.

On je kazao da će se kompletnija slika o stavkama budžeta znati kada se tekst predloženog zakona nađe u Skupštini.

Bojanić je, komentarišući činjenicu da kineske kompanije, koje će biti angažovane na izgradnji dionice autoputa Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa, neće državi Crnoj Gori plaćati nikakve poreze, niti doprinose za radnike iz Kine, kako predviđa Predlog zakona o autoputu, kazao da se uvijek plaća porez na prihod građana odnosno fizičkih lica u zemlji gdje se ostvaruje taj prihod.

“Tako da jedino mogu Kinezi da ih oslobode od tog dijela plaćanja u Kini”, smatra Bojanić.

Vuletić je saopštio da je to stvar dogovora, prije svega bilateralnog. “Koliko sam ja u to upućen to je ustaljena praksa, da se takve vrste poslova sa takvim partnerima odrađuju na takav način. Mislim da to nije neka bitna stavka koja bi niti pojačala prihodnu stranu niti oštetila budžet”, ocijenio je Vuletić.

On je kazao da se ipak radi o tolikom broju radnika koji ne bi svojim zaradama predstavljali neki preveliki teret za budžet.

Crnogorska Vlada i kineska Exim banka potpisali su ugovor o gradnji autoputa, vrijedan oko 687 miliona eura. Preostalih 120 miliona obezbijediće država. Ugovorom je predviđeno da 30 odsto novca mora da bude isplaćeno podizvođačima iz Crne Gore.

Glavni radovi na autoputu Bar-Boljare, prema riječima ministra saobraćaja i pomorstva, Ivana Brajovića, počeće krajem maja naredne godine, a pripremni vrlo brzo.