Poljoprivrednicima na raspolaganju bespovratnih 4 miliona

IPARD-like je do sada najznačajniji program bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima, rekao je Radulović
58 pregleda 1 komentar(a)
Blagota Radulović, Ministarstvo poljoprivrede
Blagota Radulović, Ministarstvo poljoprivrede
Ažurirano: 10.11.2014. 16:52h

Sredinom ove sedmice predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Delegacije EU i Svjetske banke ozvaničiće početak projekta IPARD-like, koji će obezbijediti četiri miliona eura bespovratne podrške za poljoprivredne proizvođače.

Direktor Direkctorata za IPARD plaćanja u Ministarstvu Blagota Radulović kazao je da se objavljivanje javnog poziva za poljoprivrednike može očekivati početkom decembra.

“Prema sporazumu Crnoj Gori je dodijeljeno 3,4 miliona eura. Dodatno, obezbijeđeno je nacionalno učešće u projektu od 1,1 milion, što znači da je ukupna vrijednost projekta je 4,5 miliona. Od ovog iznosa, ukupno 4 miliona biće dostupno poljoprivrednim proizvođačima kao bespovratna podrška. Kako ova sredstva predstavljaju 50 odsto ukupne investicije, to znači da će u crnogorsku poljoprivredu tokom 2015. biti uloženo osam miliona eura”, kazao je Radulović.

IPARD-like je, kako je naveo, do sada najznačajniji program bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima.

“Prvi put naši poljoprivrednici koristiće sredstva iz EU fondova, ali pod uslovima koji su 'blaži' nego kada su ista sredstva koristili proizvođači u ostalim zemljama članicama. To je rezultat dosadašnjih razgovara sa predstavnicima Evropske komisije, a prije svega zbog činjenice da smo u kratkom roku formirali Direktorat za IPARD plaćanje i pripremili kompletnu dokumentaciju za akreditaciju. Uspjeh je evidentiran od strane EK koja je odlučila da Crnoj Gori dodijeli sredstva u iznosu od 10 miliona eura”, rekao je Radulović.

IPARD-like treba da poveže dosadašnji projekat pomoći poljoprivrednicima MIDAS i IPARD program čiji početak je planiran od 2016. godine.

“Svjesni smo da crnogorski poljoprivredni proizvođači još nijesu spremni da povlače sredstva pod strožim uslovima IPARD. Zato smo ispregovarali međuprogram koji bismo iskoristili za podršku daljim investicijama u poljoprivredna gazdinstva. Obezbijedili smo kontinuitet MIDAS programa i omogućili poljoprivrednicima da nastave sa unapređenjem proizvodnje, posebno u dijelu usvajanja novih standarda kako bi se što bolje pripremili za IPARD, i kako bi što više njih imalo šansu da opstane na tržištu EU. Time će proizvođači dobiti šansu da još povećaju proizvodnju, nastave da usvajaju standarde i podižu konkurentnost, kako bi bili spremniji za IPARD”, naveo je Radulović.

Jedna od razlika u odnosu na MIDAS je mogućnost da se dobije veća podrška. Maksimalan iznos investicije sada je povećan do 100.000 eura za sve oblasti poljoprivrede, a kao i ranije 50 odsto je bespovratna pomoć.

“Implementacijom MIDAS projekta ojačani su poljoprivredni proizvođači, ali i uočeni nedostaci koje dalje treba otklanjati. Podignuta je svijest poljoprivrednika koji su upoznati sa EU pristupom apliciranja za podršku u okviru mjera ruralnog razvoja”, naveo je Radulović.

I banke da se uključe

Info kampanja za poljoprivrednike počeće sredinom novembra i obuhvatiće sve opštine. Ministarstvo već ima informacije da je značajan broj poljoprivrednika zainteresovan da aplicira.

Radulović očekuje da će projekat zainteresovati banke za kreditiranje poljoprivrednika, jer će u prvom krugu preko IPARD-like programa biti oko 4 miliona, a u drugoj fazi od 2016. do 2020. za IPARD još 39 miliona. “Sve banke već su upoznate sa mogućnostima, tokom sastanka koji je u avgustu inicirao ministar Ivanović”, kazao je Radulović.

Bonus video: