Detalji o nacrtu budžeta večeras oko 20.30

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da su, pored tehničkih dorada, potrebna određena podešavanja na rashodnoj strani koja podrazumijevaju i smanjenje diskrecionih troškova
0 komentar(a)
Vlada, zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević
Vlada, zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2014. 19:14h

Ministar finansija Radoje Žugić predstaviće detalje dorađenog Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu večeras u 20.30.

Vlada je o nacrtu budžeta trebalo da se izjasni na sjednici prošle sedmice, ali je dogovoreno da se tekst ovog zakona tehnički doradi kako bi odluka o utvrđivanju predloga zakona bila donešena.

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da su, pored tehničkih dorada, potrebna određena podešavanja na rashodnoj strani koja podrazumijevaju i smanjenje diskrecionih troškova.

Portparol Ministarstva finansija, Marija Radenović, kazala je ranije agenciji Mina-business da će to, u krajnjem, rezultirati sniženjem deficita.

"U tom pravcu će određene kategorije rashoda biti snižene, prvenstveno takozvani diskrecioni troškovi, dok će pojedini izdaci biti “prekomponovani”, na način da se na uštrb onih koji nemaju razvojnu komponentu, da prioritet izdacima koji direktno doprinose stvaranju nove vrijednosti", kazala je Radenović.

Na Twiter nalogu Vlade, premijer Milo Đukanović je na sjednici zatražio rigorozno smanjenje troškova službenih putovanja.

Budžet za narednu godinu, prema Nacrtu koji je Vlada razmatrala, trebalo je da iznosi 1,56 milijardi eura, što je nešto više od ovogodišnjeg. Tu se računaju tekući prihodi (po osnovu poreza, doprinosa, taksi, naknada) od 1,32 milijarde i 240 miliona eura koliko nedostaje za redovno servisiranje obaveza.

Planirano je da se poveća kapitalni budžet sa ovogodišnjih 101,8 miliona eura na 289 miliona. Najviše novca od tog iznosa potrošiće se za početak izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, 206 miliona eura.

Bonus video: