Monstat: Istraživanje o strukturi prihoda i rashoda preduzeća, preduzetnika i budžetskih korisnika

"Poseban doprinos ovo istraživanje imaće u pregovaračkom procesu Crne Gore, jer je osnova za obračun finansijskog doprinosa Crne Gore zajedničkom budžetu Evropske unije", objasnili su iz Monstata
138 pregleda 0 komentar(a)
Preduzeće, Foto: Shutterstock
Preduzeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2014. 12:17h

Monstat će od danas do 5. decembra sprovoditi istraživanje o strukturi prihoda i rashoda privrednih subjekata, preduzetnika i budžetskih korisnika.

Istraživanjem je na osnovu uzorka obuhvaćeno 1,35 hiljada privrednih subjekata.

Iz Monstata je saopšteno da se radi o istraživanju o strukturi poslovnih prihoda i rashoda po proizvodima i uslugama koji se proizvode i troše u Crnoj Gori.

"Istraživanjem su obuhvaćeni privredni subjekti (nefinansijski i finansijski sektor), neprofitne organizacije, korisnici budžetskih sredstava i preduzetnici", navedeno je u saopštenju.

Istraživanjem će se, kako se dodaje, prikupiti podaci neophodni za dalji razvoj sistema zvanične statistike, prije svega za kreiranje tabela ponude i upotrebe (Supply and Use Tables) koje treba da prikažu strukturu ponude, odnosno, upotrebe dominantnih proizvoda i usluga koji se proizvode i troše u Crnoj Gori.

Iz Monstata su kazali da će rezultati istraživanja imati višestruku upotrebu, osim kreiranja tabela ponude i upotrebe proizvoda i usluga, biće dobra osnova i za razvoj input-output tabela i obračun tehnološke međuzavisnosti privrednih subjekata Crne Gore, kao i za razvoj nacionalnih računa.

"Poseban doprinos ovo istraživanje imaće u pregovaračkom procesu Crne Gore, jer je osnova za obračun finansijskog doprinosa Crne Gore zajedničkom budžetu Evropske unije", objasnili su iz Monstata.

Cilj istraživanja je da se računovodstveni podaci o prihodima, rashodima i zalihama raspodijele prema određenim grupama proizvoda i usluga u skladu sa evropskom statističkom klasifikacijom proizvoda - CPA. Podaci se odnose na prošlu godinu.

U navedenom periodu privredne subjekte posjetiće ovlašćeni anketar, kako bi popunio predviđeni Upitnik zajedno sa ovlašćenim za davanje računovodstvenih podataka preduzeća.

"Podaci prikupljeni u ovom istraživanju biće upotrijebljeni samo u statističke svrhe i neće se kao pojedinačni iskazivati niti objavljivati. Svi učesnici u istraživanju dužni su da prikupljene podatke čuvaju kao službenu tajnu čime se obavezuju potpisivanjem izjave o statističkoj povjerljivosti podataka", naveli su iz Monstata.

Bonus video: