Izrečeno pet novčanih kazni

Najveće kazne, od po hiljadu eura, ove sedmice su izrečene plavskoj Primorci, zbog neizdavanja fiskalnih računa, i piceriji Portabella u Gusinju, jer ne vodi knjige dnevnih izvještaja
78 pregleda 0 komentar(a)
euro, 20 eura, Foto: Shutterstock
euro, 20 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2014. 13:10h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 47 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno pet novčanih kazni od 150 do hiljadu eura.

Najveće kazne, od po hiljadu eura, ove sedmice su izrečene plavskoj Primorci, zbog neizdavanja fiskalnih računa, i piceriji Portabella u Gusinju, jer ne vodi knjige dnevnih izvještaja.

Inspektori su, na osnovu prijave o neisplaćivanju zarada i neosiguranim radnicima, kaznili budvanski Ferari sa 530 eura.

“Prilikom kontrole inspektor je zatekao dva radnika, državljana Srbije, koji imaju dozvolu za sezonsko zapošljavanje, ali za koje nijesu dati na uvid ugovori o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje”, navedeno je u odgovoru na prijavu.

Kazna od 200 eura ove sedmice je izrečena rožajskom Kemiju, jer je prilikom kontrole utvrđeno da se evidencija trgovine ne drži na prodajnom mjestu. Inspektori su sa 150 eurakaznili preduzeće “Glavičić” iz Bara, nakon što su zatekli margarin sa ograničenim upotrebnim svojstvima, koji fizički nije bio odvojen od drugih proizvoda.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli da obave kontrolu prodavnice Bonela u Podgorici, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi. Slično je bilo i sa prijavom o nelegalnom posluživanju pića u kombiju u Podgorici, s obzirom da su inspektori dva puta obilazili navedenu lokaciju, ali nijesu primjetili kombi sa navedenim registarskim oznakama.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu po osnovu prijave o nelegalnom radu Balon dekoracije Emica CG i Animacije klovn Miki, jer su utvrdili da Inspekcija rada ne može obavljati nadzor subjekata koji organizuju pružanje usluga preko Facebooka.

U okviru kampanje, ove sedmice je evidentirana pritužba da kotorski Kips ne dozvoljava zamjenu kupljenog proizvoda za drugi, ali je inspektor utvrdio da kupac nije uložio prigovor prodavcu u cilju otklanjanja nedostataka na robi.

“Inspektor je obavijestio kupca da je obavezan da uloži prigovor na koji mora dobiti odgovor u roku od osam dana. Ukoliko kupac ne bude zadovoljan ishodom prigovora, treba da se obrati Odsjeku za tržišnu inspekciju”, navedeno je u odgovoru na prijavu.

Odsjek za inspekciju morskog ribarstva proslijedio je prijavu protiv S.G. i Ž.G. iz Kotora Komunalnoj inspekciji, jer njegovi inspektori nijesu nadležni za postupanje po prijavi o nelegalnoj prodaji ribe.

Na osnovu prijave o kupovini neispravnog aparata za mjerenje pritiska u prodavnici Lijek u Plavu, metrološki inspektor je pozvao podnosioca u cilju organizovanja inspekcijskih pregleda. Podnosilac je, međutim, objasnio da mu je novac vraćen nakon što je angažovana Tržišna inspekcija.

Inspektori su, na osnovu prijave o nelegalnim građevinskim radovima u Podgorici, naložili otklanjanje nepravilnosti u roku od tri dana.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 12 od ukupno 25 pritužbi na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole dermatološke ordinacije Fontis u Podgorici, buregdžinice “Vukčević”, brze hrane Gurman u Bloku pet, Buda Bara, kafića Garden, ordinacije “Lopičić”, benzinskih pumpi Europetrol u Podgorici i Vuki petrol na Cetinju, foto MM u Nikšiću, kafane Njujork u Plavu, prodavnice Cash and Carry u Herceg Novom i Oro na Žabjaku.

Od ukupno 47 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 13 nije dobilo odgovor, dok je devet u proceduri. Primjedbe u proceduri odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, netačan datum proizvodnje artikla i neprijavljivanje djelatnosti i radnika.

Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na smeće, nelegalnu i gradnju na objektima privremenog karaktera, nepropisno parkiranje, uklanjanje ležećih policajaca, neasfaltiran put, vozače koji se ne zaustavljaju na pješačkom prelazu i snimanje radnika i potrošača u prodavnici Kovači.

Evidentirane su i pritužbe da autoplac Ventura Cetinje ne prihvata reklamacije, kao i da su radnici vodovoda u Budvi nakon intervencije ostavili otvoren šaht.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: