Erste banka preuzima imovinu Metalca za 30 dana?

Advokat Erste banke Petar Minić zatražio je od suda u završnoj riječi da donese rješenje kojim će predmet zaloge biti prenijet na banku i odredi javnog izvršitelja koji će oduzeti dio pokretne imovine od Metalca
52 pregleda 1 komentar(a)
Montavar Metalac, protest, Foto: Savo Prelević
Montavar Metalac, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2014. 18:54h

Da li će Erste banka preuzeti imovinu nikšićkog Metalca, na koju ima zalog zbog nevraćenog kredita od 1,2 miliona, biće poznato u roku od 30 dana. U Privrednom sudu juče je u odsustvu predstavnika Montravar Metalca, koji se nijesu odazvali sudskom pozivu, završena rasprava po zahtjevu Erste banke.

Navedeni dug nastao je zbog nevraćenog duga po osnovu dva kredita odobrena Montavar Metalcu u 2013. godini u iznosima od 856 hiljada i 1,5 miliona eura. Nikšićka kompanija je po prvom kreditu ostala dužna 43.847 eura, a prema drugom 1.194.673 eura.

Advokat Erste banke Petar Minić zatražio je od suda u završnoj riječi da donese rješenje kojim će predmet zaloge biti prenijet na banku i odredi javnog izvršitelja koji će oduzeti dio pokretne imovine od Metalca.

Predsjednik Sindikata Metalca Radisav Jauković juče je kazao da neće dozvoliti da banica naplati svoja potraživanja prije radnika.

Dokumentacija Metalca trenutno je predmet provjere više inspekcija.

"Policija i tužilaštvo su tek na početku posla. Još nije ni oformljena komisija koja treba da izvrši popis cjelokupne imovine. Vjerovatno će nalcog toga uslijediti stečaj", kazao je Jauković.

Zaposlenima, koji su u štrajku od decembra prošle godine, duguje se 14 plata, a radni staž im nije uplaćivan skoro tri godine, dok 29 bivših radnika potražuje drugu ratu za otpremnine.

Banka je krajem avgusta ove godine donijela odluku da po osnovu nenaplaćenog potraživanja preuzme predmet zaloge o čemu je Montavar Metalac obaviješten 4. septembra.

Erste banka može nakon preuzimanja mašina i opreme Metalca oglasiti njihovu prodaju.

Radnici još nijesu saslušani zbog prekršajnih prijava

Što se tiče prekršajnih prijava koje su protiv 10-ak radnika podnijete zbog protesta 2. oktobra, Jauković je kazao da ih niko nije pozivao.

"Malo su to izgleda zataškali, pa će onda da naprave bum i da nas iznenade. Mada, ne može da me iznenadi nijedna odluka koju Vlada, poslodavac ili Privredni sud donesu protiv radnika i naroda. Iznenadilo bi me nešto normalno da se desi" kazao je Jauković.

Oni su tada sa poslanikom DF-a Jankom Vučinićem, pokušali da uđu u zgradu Vlade, koja danima nije odgovarala radnicima koji su štrajkovali glađu.

Bonus video: