Radnici KAP-a rade bez odmora već 16 mjeseci

Dok je državni Montenegrobonus upravljao KAP-om od uvođenja stečaja do 19. jula ove godine više puta predstavnicima Sindikata KAP-a je saopšteno da u stečaju nemaju pravo na korišćenje godišnjih odmora
5 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2014. 07:48h

Sindikat Kombinata aluminijuma zatražio je od Inspekcije rada mišljenje da li radnici ove kompanije u stečaju imaju pravo na dane odmora jer ih nisu koristili od uvođenje stečaja 8. jula prošle godine.

Kako se navodi, radnici su premoreni, naročito oni na opasnim radnim mjestima, jer nemaju pravo na dane odmora već godinu i četiri mjeseca.

U KAP-u radi oko 460 starih radnika i oko 60 angažovanih po ugovoru o dijelu.

Predsjednica Sindikata Kombinata Sandra Obradović kazala je “Vijestima” da su radnici zadovoljni jer se sada zarada redovno izmiruje, ali i da su „premoreni zbog čega će tražiti mišljenje Inspekcije da li u stečaju imaju pravo na korišćenje godišnjeg odmora“.

„Mišljenje Inspekcije rada tražimo jer sada oko korišćenja godišnjih odmora postoje dva mišljenja. Jedno smo dobili od pravnih eksperata koji su nam rekli da imamo pravo na dva radna dana odmora mjesečno, odnosno, 24 dana za godinu“, navela je Obradović.

Drugo mišljenje prema njenim riječima saopštio im je u direktnom razgovoru stečajni upravnik Veselin Perišić koji je rekao „da nema ništa protiv godišnjih odmora, ako za to bude prostora“, ali i napomenuo da je Zakon o stečaju lex specijalis u odnosu na druge propise.

Dok je državni Montenegrobonus upravljao KAP-om od uvođenja stečaja do 19. jula ove godine više puta predstavnicima Sindikata KAP-a je saopšteno da u stečaju nemaju pravo na korišćenje godišnjih odmora.

Nakon što je nikšićki Uniprom biznismena Veselina Pejovića u drugoj polovini jula ove godine preuzeo rukovođenje KAP-om niko od radnika nije ni tražio godišnji odmor.

Nije poznato ni koliko će trajati stečaj i muke radnika, jer je Pejović uplatio samo četiri miliona eura od 28, koliko iznosi ugovorena cijena za imovinu KAP-a.

Pejović je zbog sudskih sporova, koje je pokrenuo bivši vlasnik CEAC, dobio dodatni rok od šest mjeseci da isplati preostala 24 miliona, nakon čega bi preuzeo radnike u novu kompaniju koja ne bi bila u stečaju.

Bonus video: