Autoput na dnevnom redu zasjedanja u utorak

Predviđeno je i da se preduzeću koje je osnivač i stoprocentni vlasnik izvođača radova, osnovanom u Crnoj Gori, obračunati porez na dobit ostvaren iz prihoda od izgradnje autoputa za period od šest godina, od početka izgradnje, umanjuje 100 odsto
2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.11.2014. 15:35h

Poslanici će, na zasjedanju Skupštine koje počinje u utorak, razmatrati Predlog zakona o autoputu Bar – Boljare, kojim je predviđeno da kineske kompanije, koje će biti angažovane na izgradnji dionice od Smokovca do Mateševa, ne plaćaju poreze.

Predlogom zakona o autoputu, koji je Vlada usvojila 29. predviđeno je da se porez na dodatu vrijednost (PDV) plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun.

"Porez na dohodak fizičkih lica, koji je ostvaren u Crnoj Gori, ne plaćaju zaposleni kod izvođača radova, koji nijesu državljani Crne Gore ili nemaju prebivalište u njoj. Strani državljanin zaposlen kod izvođača radova, koji je angažovan na gradnji autoputa, oslobađa se plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje", navodi se u Predlogu zakona.

Predviđeno je i da se preduzeću koje je osnivač i stoprocentni vlasnik izvođača radova, osnovanom u Crnoj Gori, obračunati porez na dobit ostvaren iz prihoda od izgradnje autoputa za period od šest godina, od početka izgradnje, umanjuje 100 odsto.

Prema važećim propisima, porezi i doprinosi na zarade radnika u Crnoj Gori iznose oko 44 odsto.

Predlogom zakona o autoputu predviđeno je da Kinezi budu oslobođeni plaćanja carine za građevinski materijal, opremu namijenjenu za ugradnju u objekte autoputa i gradnju autoputa, postrojenja, robu, opremu i postrojenja koje uvozi izvođač radova.

Investitor će plaćati akcizu za gorivo po cijeni od 169 EUR za tonu, što je gotovo tri puta manje od sadašnje koja iznosi oko 450 EUR po toni. Definisano je da će tehnički pregled obavljati državna komisija, koju će imenovati Vlada.

U ugovoru o zajmu piše da će se on i obaveze strana koje proističu iz njega tumačiti u skladu sa zakonima Kine. Navedeno je i da će se bilo koji spor rješavati putem prijateljskih konsultacija, a ukoliko se rješenje ne postigne svaka strana će imati pravo da preda taj spor na arbitražu Međunarodnoj privrednoj i trgovinskoj arbitražnoj komisiji Kine (CIETAC).

Eventualna arbitražna odluka donosila bi se u Pekingu i bila bi konačna i obavezujuća za obje strane. Crna Gora se u slučaju gubitka arbitraže neopozivo odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ili svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Krajem oktobra je crnogorska Vlada potpisala je sa kienskom Exim bankom ugovor o kreditu za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Bonus video: