Bivši radnici Gornjeg Ibra pozvali Rožajce da se pridruže protestu

„Moramo se zajedno izboriti za ravnopravan status građana Crne Gore, zbog čega pozivamo predsjednika Vlade, Mila Đukanovića, da vidi šta mu je činiti, jer sjever više ne želi da čeka, niti će trpiti bilo kakvu diskriminaciju. Ako on misli da ćemo sa gladnim stomakom gledati kako se pljačka i ruši država, grdno se vara“, poručio je u saopštenju predstavnik radnika, Sadik Klimenta
0 komentar(a)
protest Gornji Ibar, Foto: Aida Sadiković
protest Gornji Ibar, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 07.11.2014. 15:29h

Bivši radnici i manjinski akcionari rožajskog Gornjeg Ibra pozvali su građane Rožaja da im se pridruže na protestu koji će organizovati ukoliko se inicijativa za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ne nađe u Skupštini.

Oni su, na Skupštini bivših radnika i manjinskih akcionara Gornjeg Ibra, pozvali građane da im se pridruže, kako bi zajedno digli glas za Rožaje i sjever Crne Gore, kako se taj dio države više ne bi zapostavljao.

„Moramo se zajedno izboriti za ravnopravan status građana Crne Gore, zbog čega pozivamo predsjednika Vlade, Mila Đukanovića, da vidi šta mu je činiti, jer sjever više ne želi da čeka, niti će trpiti bilo kakvu diskriminaciju. Ako on misli da ćemo sa gladnim stomakom gledati kako se pljačka i ruši država, grdno se vara“, poručio je u saopštenju predstavnik radnika, Sadik Klimenta.

Bivši radnici i manjinski akcionari Gornjeg Ibra upoznati su na Skupštini sa inicijativom, koja je pripremljena u saradnji sa nevladinom organizacijom Euromost i drugih uništenih preduzeća sa sjevera. Inicijativom se predlažu izmjene i dopune Zakona o PIO kojim bi se pravo na penziju pod istim uslovima koji su imali radnici Kombinata aluminijuma i Željezare, obezbijedilo i svim radnicima sa sjevera Crne Gore, koji su nakon stečaja ostali bez posla i imaju najmanje 30 godina radnog staža.

„Upoznali smo ih i sa odlukom Inicijativnog odbora predstavnika radnika sa sjevera da u slučaju se ne usvoje izmjene i dopune tog Zakona organizuje protestni odbor u kojemu će biti predstavnici radnika i građana iz svih sjevernih opština. Oni će biti zaduženi da organizuju proteste istovremeno u svakoj opštini na sjeveru“, objasnio je Klimenta.

Radnici i manjinski akcionari upoznati su i sa sudskim postupkom koji se vodi kod Privrednog suda u Bijelom Polju gdje je traženo poništavanje kupoprodajnog ugovora između Vlade i Gornjeg Ibra, kroz koji smo otkrili nezakonitosti koje su se dešavale u stečajnom postupku.

„Radnici su upoznati i sa drugim aktivnostima koje planiramo da realizujemo, gdje smo jednoglasno donijeli zaključak u kojemu smo saglasni da moramo svi uz uključivanje građana Rožaja i drugih sjevernih opština da krenemo prema masovnim protestima u slučaju ne ispunjavanja naših zahtjeva“, naveo je Klimenta.

On je dodao da građani i radnici Rožaja nemogu više da trpe teror.

„Niko ne okreće glavu prema nama kao da ne postojimo. Preko šest hiljada preživljava od socijalnog staranja, na hiljade je nezaposlenih, a radnici koji su ostali na ulici preživljavaju sa 70 EUR koje primaju od Biroa rada, dok penzioneri preživljavaju sa 100 eura penzije“, rekao je Klimenta.

Bonus video: