Raskinut ugovor sa "Vektrom Jakić"

Kompanija uložila žalbu Ministarstvu finansija
3834 pregleda 2 komentar(a)
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Poreska uprava Crne Gore raskinula je ugovor o reprogramu poreskog duga sa kompanijom “Vektra Jakić”, saznaju “Vijesti”.

“Rješenje o reprogramu za obveznika ‘Vektra Jakić’ je ukinuto zbog nepoštovanja obaveza, i prema obvezniku će se preduzeti sve mjere naplate shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja i Zakona o poreskoj administraciji”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Predstavnik kompanije “Vektra Montenegro” Milić Popović kazao je da su uložili žalbu Ministarstvu finansija.

Tvrdi da je ugovor o reprogramu poreskog duga potpisan na iznos od 4,2 miliona eura, od čega se 3.470.000 odnosi na koncesione naknade. Na crnoj listi najvećih poreskih dužnika koja je objavljena u novembru prošle godine “Vektra Jakić” je imala najveći dug prema državi - 7.395.000 eura.

“Rrazliku između 4,2 i 3,47 miliona eura u potpuno smo izmirili prema državi. Imamo spor sa Poreskom upravom o utvrđivanju visine duga, a taj spor se konkretno odnosi na koncesione naknade. Mi smo sa tim upoznali nadležne institucije da obračun koncesionih naknada nije u skladu sa koncesionim ugovorom, odnosno sa realnim stanjem na terenu, vezano za obračun takozvanih koncesionih naknada, odnosno posebnih koncesionih naknada. Naš stav je što smo dokazali i kod nadležnih institucija da je taj obračun neregularan sa stvarnim stanjem i da imamo veća zaduženja od realno posječenog. Mi se nadamo da će Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za šume i poreska uprava uvažiti naše činjenice i izvesti realno stanje duga”, rekao je Popović “Vijestima”.

On kaže da nije realno da plaćaju ono što nisu eksploatisali i komercijalno valorizovali.

“Naš zahtjev je da se taj dio obaveza relaksira i da se “Vektra Jakić” ne opterećuje u ovom trenutku dok ne bude u prilici da tu sirovinu eksploatiše, odnosno komercijalizuje shodno koncesionom ugovoru. Ne radi se o obavezama iz poslovanja, već na neposječenu šumu i nedoznačenu. Ukoliko bi nadležne institucije kao što je to bilo i dogovoreno na nadležnim komisijama Vlade između Ministarstva poljoprivrede Uprave za šume i “Vektre Jakić” uvažilo tu činjenicu, “Vektra Jakić” ne bi imala tu obavezu, već bi bili u pretplati”, tvrdi Popović.

  • Na pitanje kada će radnicima biti isplaćene zaostale zarade, Popović je kazao da intenzivno rade na tome da zaostala primanja izmire. “Svi moramo biti malo strplljivi zbog otvorenih problema koje imamo zbog naplate obaveza prema državi i drugim povjeriocima”, rekao je Popović

Bonus video: