Sindikat i radnici od Boksita traže šest miliona eura

Sudija traži od radnika da preciziraju iznos potraživanja i za koji su period
0 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.11.2014. 19:27h

Samostalni sindikat i 312 radnika Rudnika boksita u stečaju tužili su tu kompaniju i traže da im se prizna dug po osnovu 14 neisplaćenih mjesečnih zarada sa pripadajućim dažbinama u ukupnom iznosu od oko šest miliona eura.

Pripremno ročište u Privrednom sudu juče je odgođeno za 10. decembar. Sudija Snežana Pavličić naložila je tužiocima da preciziraju iznos potraživanja u tužbi, kao i vremenski period za koje se ono odnosi.

Predsjednik Samostalnog sindikata nikšićke kompanije Borislav Bojanović i njegov zamjenik Nikola Žugić potvrdili su “Vijestima” da tužbom potražuju i 170 hiljada eura po osnovu naknada toj sindikalnoj organizaciji.

Njihovo potraživanje za zarade u traženom iznosu u stečajnom postupku nije priznao upravnik Zdravko Cicmil, zbog čega će sada pokušati da to pravo ostvare u parničnom postupku.

Bojanović je kazao da im je Cicmil najavio da, prema Zakonu o stečaju, mogu računati na isplatu svega po 24 minimalne zarade u Crnoj Gori. Stečaj u Rudnicima boksita pokrenut je 19. novembra 2013. zbog dugova, a oni iznose preko 130 miliona eura.

U toku je treći tender za prodaju imovine Boksita, u kojima do 1. januara Neksan Miodraga Davidovića organizuje proizvodnju.

Bonus video: