Vlada će povećati broj radnih dozvola za strance na 23.400

Vučinić Nikolić je navela da je broj stranaca, koji mogu da rade u toku godine u Crnoj Gori, definisan Odlukom o utvrđivanju broja radnih dozvola za strance
0 komentar(a)
Arijana Nikolić Vučinić, Foto: Mrs.gov.me
Arijana Nikolić Vučinić, Foto: Mrs.gov.me
Ažurirano: 06.11.2014. 17:54h

Vlada će, u narednoj godini, povećati broj radnih dozvola za strance sa 19.500 na 23.400, kazala je direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Arijana Nikolić Vučinić.

Predstavnici Ministarstva rada i socijalnog stranja učestvovali na trećoj međunarodnoj konferenciji Investiranje u ljude i vještine u dunavskom regionu, koja se održava u Beču, a koju su organizovali austrijsko Ministarstvo rada, socijalnih pitanja i zaštite potrošača i Ministarstvo obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konferencija je organizovana s ciljem da se razmijene iskustva, znanja i najbolje prakse među učesnicima iz 14 država u regionu Dunava, a koja se odnose na tržište rada, obrazovanje, istraživanja i ulaganje u ljude. Nikolić Vučinić je, kako se navodi, na konferenciji predstavila radne migracije u Crnoj Gori.

Tokom svog izlaganja ona je govorila o vazećem zakonodavstvu, predlogu novog Zakona o strancima, koji je u skupštinskoj proceduri, i novinama koje će ovaj zakon donijeti, sistemu kvota za radne dozvole i planu za uvođenje EURES sistema.

Vučinić Nikolić je navela da je broj stranaca, koji mogu da rade u toku godine u Crnoj Gori, definisan Odlukom o utvrđivanju broja radnih dozvola za strance.

"Vlada Crne Gore utvrđuje kvote na godišnjem nivou u skladu sa migracionom politikom, potrebama na tržištu rada, pa je u ovoj godini donijeta odluka kojom je utvrđena kovota od 19,5 hiljada radnih dozvola, dok je Vlada odobrila da se u narednoj godini povec&'769;a broj na 23,4 hiljade radnih dozvola", kazala je Vučinić Nikolić.

Ona je posebno naglasila da će od naredne godine Crna Gora uvesti One stop shop za izdavanje radnih dozvola, što znači da će se, kako je pojasnila, na jednom mjestu izdavati radne i boravišne dozvole u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Ovo predstavlja značajan korak kada su u pitanju radne migracije, ali i korak u dijelu usaglašavanja sa zakonodavstvom EU", rekla je Vučinić Nikolić.

Učesnici konferencije, među kojima su predstavnici Evropske komisije, ministarstava, nevladinog sektora, institucija iz oblasti obrazovanja i tržišta rada, predstavili su uticaj, aktivnosti i postignuća iz svojih zemlj u okviru Strategije EU za region Dunava, u posljednje tri godine od kada je Strategija i izrađena.

Bonus video: