Sindikati Dojče Telekoma zahtijevaju jednake radne standarde

Učesnici su, kako se dodaje, ukazali na mnoge probleme s kojima se suočavaju radnici Telekoma, uključujući outsourcing, korišćenje jeftine radne snage kao što su studenti i honorarni radnici, mjere štednje i smanjenje dohodaka, kao i kršenje radničkih prava i međunarodnih standarda rada
84 pregleda 0 komentar(a)
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.11.2014. 15:39h

Alijansa sindikata Deutsche Telekoma (DT) centralne i istočne Evrope, koja je održala godišnji sastanak u Bukureštu, ukazala je na mnoge probleme sa kojima se suočavaju zaposleni i ocijenila prioritetnim postizanje istih radničkih standarda.

Sasatanak u Bukureštu, koji je održan krajem prošle sedmice, organizovali su UNI Global Union, u okviru kojeg djeluje Alijansa sindikata DT, Friedrich Ebert Stiftung, AFL-CIO Solidarity i FSCOM.

„Sastanak je imao za cilj prezentaciju nacionalnih izvještaja o poštovanju radničkih prava Deutsche Telekoma koji posluje u zemljama centralne i istočne Evrope i planiranje akcija globalne saradnje između sindikata podružnica u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Učesnici su, kako se dodaje, ukazali na mnoge probleme s kojima se suočavaju radnici Telekoma, uključujući outsourcing, korišćenje jeftine radne snage kao što su studenti i honorarni radnici, mjere štednje i smanjenje dohodaka, kao i kršenje radničkih prava i međunarodnih standarda rada.

Učesnici su se složili da je prioritet da se postignu isti radnički standardi tokom procesa reorganizacije u izgradnji ONE DT, van i unutar Njemačke.

Takođe, desetak sindikata iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je učestvovalo na sastanku zajedno sa UNI Global Union.

„Nadamo se da će konstruktivna komunikacija sa izvršnim direktorima na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou dati napredak. Procesi restrukturiranja i outsourcinga moraju biti centralni elementi u tom dijalogu. Jednako važna pitanja za naše sindikate su ograničavanje slobode udruživanja i jačanje kolektivnog pregovaranja“, rekli su iz Alijanse sindikata Deutsche Telekoma.

Sindikati Alijanse su se obavezali da organizuju proteste i zajedničke akcije ako se izvršni direktori ozbiljno ne pozabave tim problemima.

„Naš glas će se čuti kroz pisma, peticije i demonstracije.Takođe, pozivamo Evropsku komisiju (EK) da osigura da interesi radnika budu prepoznati, kao i zaštitu radnih mjesta i uslova rada u promjenama koje se dešavaju u evropskim telekomunikacionim propisima. Solidarnost je ključ! Jedinstvo je snaga“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: