Vulević: Zbog autoputa, istrpiti negativne finansijske efekte u kratkom roku

Vulević je rekao da eventualno oslobađanje od poreza kineskih kompanija koje će biti angažovane na izgradnji autoputa treba posmatrati u kontekstu investicije koja se gradi jednom u 100 godina
52 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.11.2014. 16:25h

Gradnja autoputa veoma je važan i dugoročno isplativ projekat, zbog čega bi trebalo istrpiti negativne finansijske efekte u kratkom roku, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA).

Izvršni direktor MBA, Zoran Vulević, kazao je agenciji Mina-business da je to prosto tako, jer niti jedna velika investicija ne obezbjeđuje povraćaj sredstava u kratkom roku.

On je dodao da eventualno oslobađanje od poreza kineskih kompanija koje će biti angažovane na izgradnji autoputa treba posmatrati u kontekstu investicije koja se gradi jednom u 100 godina.

“To pitanje treba posmatrati kroz prizmu značaja te investicije za dugoročan ekonomski razvoj Crne Gore. Zato ta investicija nije pravi povod da se bavimo nekim, ma koliko važnim, ali ipak manje značajnim pitanjima vezanim za njenu realizaciju, i to na način tipičnog balkanskog rezonovanja”, rekao je Vulević.

On smatra da bi se na pitanje da li je prema crnogorskim poslodavcima fer to što kineske kompanije, koje će biti angažovane na izgradnji dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, neće Crnoj Gori plaćati nikakve poreze i doprinose za radnike iz Kine, ad hoc, moglo odgovoriti da nije.

“Međutim, to ne bi bio adekvatan, ni dovoljno ozbiljan odgovor. Siguran sam da ni jedan odgovoran i dobronamjeran poslodavac ne bi, ako bi bio u prilici, zabranio ovu investiciju zbog navedenog”, kazao je Vulević.

Mogućnost oslobađanja kineskih kompanija obaveze plaćanja poreza i doprinosa za radnike iz Kine predviđena je Predlogom zakona o autoputu, koji je Vlada usvojila 29. maja.

Predlogom zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, precizirano je da se porez na dodatu vrijednost (PDV) plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun.

Predloženim zakonom je predviđeno da porez na dohodak fizičkih lica, koji je ostvaren u Crnoj Gori, ne plaćaju zaposleni kod izvođača radova, koji nijesu državljani Crne Gore ili nemaju prebivalište u njoj. Strani državljanin zaposlen kod izvođača radova, koji je angažovan na gradnji autoputa, oslobađa se plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Predviđeno je i da se preduzeću koje je osnivač i stoprocentni vlasnik izvođača radova, osnovanom u Crnoj Gori, obračunati porez na dobit ostvaren iz prihoda od izgradnje autoputa za period od šest godina, od početka izgradnje, umanjuje u iznosu od 100 odsto.

On je podsjetio da pitanje autoputa ima ogroman značaj za svaku ekonomiju, pa i crnogorsku, i da takav projekat treba odraditi.

“Svjedoci smo koliko je bilo problema u pronalaženju partnera za taj projekat. Bez ikakve dileme izgradnja autoputa je veoma važna i isplativa u dugom roku. Do tada treba istrpiti negativne finansijske efekte, jer ni jedna velika investicija ne obezbjeđuje povraćaj sredstava u kratkom roku”, saopštio je Vulević.

On je dodao da takve investicije uvijek imaju multiplikativan efekat na ukupnu ekonomiju, jer angažuju mnoge domaće firme u realizaciji projekta.

“Podatak da će minimum 30 odsto crnogorskih podizvođača biti angažovano na izgradnji prioritetne dionice autoputa, da će biti zaposlena brojna radna snaga, govori sam za sebe. To će biti velika šansa za crnogorsku građevinsku operativu, prije svega”, poručio je Vulević.

On smatra da je to šansa i za sektor turizma i ugostiteljstva, kao i za poljoprivredne proizvođače.

“Korist bi, dakle, trebalo da bude višestruka”, zaključio je Vulević.

Bonus video: