Kontrola legalnosti korišćenja softvera kod preduzeća

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je privrednicima ukazano na krivičnu odgovornost koju podrazumijeva korišćenje nelicenciranog softvera, kao i na bezbjednosne rizike koji nastaju iz korišćenja piratskih verzija softvera koji mogu narušiti bezbjednost i povjerljivost ličnih, poslovnih i finansijskih podataka
93 pregleda 0 komentar(a)
Kompjuter, doktor, Foto: Shutterstock
Kompjuter, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2014. 14:46h

Tržišna inspekcija obavijestila je preduzeća o načinu na koji su dužni da štite prava intelektualne svojine i kako da se sami zaštite od falsifikovanih softverskih proizvoda, u cilju podizanja svijesti o softverskoj pirateriji.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je privrednicima ukazano na krivičnu odgovornost koju podrazumijeva korišćenje nelicenciranog softvera, kao i na bezbjednosne rizike koji nastaju iz korišćenja piratskih verzija softvera koji mogu narušiti bezbjednost i povjerljivost ličnih, poslovnih i finansijskih podataka.

Softverska piraterija, kako se navodi u saopštenju, predstavlja jedan od oblika povrede prava intelektualne svojine.

“Kako bi se subjekti zaštitili od tih rizika, predloženo je da provjere svoj status u pogledu softverskih licenci, kako bi ustanovili moguća odstupanja između broja softverskih kopija koje se koriste i broja licenci, kako bi preduzeli sve potrebne mjere za otklanjanje eventualnih nedostataka”, objasnili su iz Uprave.

Kampanja koja ima za cilj unaprijeđenje nivoa zaštite prava intelektualne svojine do nivoa sličnog onom u EU, predviđena je u sklopu projekta delegacije EU, Unaprijeđenje zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori.

Projekat je počeo 16. aprila, a implementira ga Danski zavod za patente i žigove (DKPTO), dok njegovu realizaciju prati Delegacija EU u Crnoj Gori.

Glavni korisnik projekta je Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, a ostali su Ministarstvo ekonomije, Odsjek za tržišnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove, uprave carina i policije, Privredni sud Podgorica i Centar za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije.

„Ubijeđeni da će projekat doprinijeti jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta organa koji su učesnici u sistemu zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori, do kraja godine organizovaće se i druge aktivnosti o kojima će javnost biti obaviještena“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: