Započeli protest: Farmeri i radnici danonoćno u Mljekari

Radnicima se duguje i po 20 zarada, dok im radni staž nije uplaćivan pet godina
56 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2014. 15:03h

Kooperanti i radnici nikšićke mljekare "Nika" počeli su sa danonoćnim protestima u prostorijama preduzeća zbog duga za isporučeno mlijeko, zaostalih zarada i mogućeg uvođenja stečaja. Kooperantima, koji su danas poslednji put isporučili mlijeko, duguje se više od 250.000 eura, radnicima i do 20 zarada, a radni staž im nije uplaćivan pet godina.

"Nika" je od kooperanata dnevno dobijala od 1,5 do dvije tone mlijeka.

"Mlijeko do daljnjeg nećemo predavati, niti ćemo im dozvoliti da išta odavde izvezu dok nama dug ne isplate. Kada nas isplate, srećno im bilo, neka rade šta im je volja. Boravićemo ovdje danonoćno, zajedno sa radnicima", kazao je u ime kooperanata Mitar Đurđevac.

Mitar Đurđevac

Mljekara kooperantima, u pitanju je njih oko 70, duguje u prosjeku po nekoliko hiljada eura, dok se Đurđevcu, koji svaka dva dana "Niki" isporuči 300 litara, duguje blizu 30.000 eura.

"Nas nekoliko, koji imamo mini farme, odlučili smo da prodajemo grla pa pozivamo ministra Petra Ivanovića ako ima nekog ko može da otkupi te krave da nam se javi. Prodaćemo 30 do 40 grla, jer ako ih ne prodamo prinuđeni ćemo biti da ih damo klanici“, kazao je Đurđevac.

Kooperanti su kazali da nemaju mogućnost da mlijeko prodaju drugim mljekara, jer su ih iste odbile, pa ne znaju šta će sa mlijekom.

"Greota je hranu prosuti, pa ako ne uspijem negdje da prodam pozvaću ljude da dođu da uzmu bidon-dva mlijeka“, kazao je Đurđevac.

Sa kooperantima "bitku biju" i radnici.

"Ovo je borba za opstanak i svi smo u ovome zajedno“, poručila je u ime 80 radnika Radmila Mirković.

Radmila Mirković

Ukoliko se situacija veoma brzo ne riješi kooperanti i radnici su poručili da će radikalizovati proteste i sa porodicama ići ispred Vlade.

"Nećemo puno čekati jer smo ih dosta čekali. I radnici i kooperanti su imali dovoljno strpljenja i ako se sutuacija brzo ne riješi idemo sa porodicama ispred Vlade“, poručili su okupljeni radnici i kooperanti.

Prema riječima izvršnog direktora Tomislava Žižića blokada mljekare i obustava isporuke mlijeka dovešće do stečaja po ubrzanoj proceduri.

On je pozvao menadžment Crnogorske komercijalne banke da se, kako je kazao, "uzmu u pamet" i upozorio ih da zahtjevom za uplatom sredstava i garancijama prvog reda mogu dovesti do toga da ukrajinska firma "Tera fud" prekine razgovore o preuzimanju mljekare.

Tomislav Žižić

"Ovaj njihov dosadašnji stav ne vodi do realizacije transakcije. U današnjim vremenima teško je naći investitora a mi smo to uspjeli. Investiror je uradio biznis plan, predložio tri varijante, ali CKB je postavio dodatne uslove, kao što su neopoziva garancija eminentnih banaka i uplata 100.000 eura. To je neprofesionalan i nekonstruktivan zahtjev“, kazao je Žižić.

On je kazao da je imovina mljekare i farme procijenjena na preko 2,5 miliona eura, koliki je i dug „Nike“, ali da je njena realna cijena, s obzirom na starost imovine, mnogo niža.

"Uvođenjem stečaja CKB će izgubiti ono što su očeklivali, a to je 2,5 miliona eura, država oko 800 hiljada na ime poreza i doprinosa, dobavljači neće biti isplaćeni, a tu je i 150 porodica radnika i kooperanata“, upozorio je Žižić.

Mljekaru bi trebalo da preuzme ukrajinska firma “Tera fud” kojoj će dosadašnji vlasnik Aleksandar Božović prepustiti stoprocentno vlasništvo, pod uslovom da preuzmu cjelokupan dug “Nike” prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Galerija

Bonus video: