Projekat autoput: Za otplatu 17 godina od perioda gradnje

“Za potrebe cost benefit analize on iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka perioda eksploatacije projekta”
269 pregleda 3 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 05.11.2014. 18:21h

Za povratak novca koji će biti potrošen u izgradnji prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa potrebno je 17 godina od perioda gradnje, odnosno trinaest od početka njegove eksploatacije, pokazala je socio- ekonomska analiza tog projekta.

Profesorica Ekonomskog fakulteta, Jasmina Ćetković, koja je učestvovala u izradi analize ocijenila je da će izgradnja autoputa omogućiti ravnomjeran razvoj Crne Gore, dodajući da se puni efekti mogu očekivati tek kada se Bar poveže sa granicom Srbije.

Prema njenim riječima, analiza je pokazala da je izgradnja isplativa, a o tome govori i rok povraćaja finansija potrebnih za tu investiciju.

“Za potrebe cost benefit analize on iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka perioda eksploatacije projekta”, rekla je Ćetković u intervjuu Atlas televiziji.

Analiza je, kako je objasnila, rađena u skladu sa standardima Evropske komisije, a pokazala je opravdanost projekta kada su u pitanju ekološke uštede, kao i zbog smanjanja troškova prilikom saobraćajnih udesa.

“Samo te uštede su procijenjene u ovoj analizi u rasponu od 7.6 prve godine eksploatacije do blizu 25 miliona eura za period od 30 godina. Kada je riječ o ekološkim uštedama one su procijenjene do blizu 13 miliona eura posljednje godine trajanja koncesionog ugovora”, ocijenila je Ćetković.

Podaci iz okruženja, kako je navela, pokazuju i da se broj saobraćajnih nesreća smanjuje za tri puta sa izgradnjom autoputa.

“Na ovaj projekat gledam kao na razvojni, gdje efekte moramo dugoročno da planiramo i da ih dugoročno sagledamo. Slažem se da dok se ne poveže Bar sa granicom Srbije mi nemamo pravo rješenje i ono će definitivno biti potpuno tek kada uvežemo te dvije tačke”, poručila je Ćetković.

Prema njenim riječima, finansijska analiza je pokazala djelimičnu opravdanost gradnje autoputa.

Država će, kako je objasnila, morati da subvencioniše koncesionara između 20 i 30 miliona godišnje, „a očekuje se da bi se jedan značajan dio dobiti koji se ostvaruje od korišćenja tunela Sozina mogao usmjeriti za pokrivanje tih troškova“.

Bonus video: