Kupcu za Igalo nije primarno zdravstvo

54 pregleda 4 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.11.2014. 20:58h

Sindikat Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju dr Simo Milosevic Igalo, sumnja da će novi vlasnik te zdravstveno-turističke ustanove promijeniti osnovnu djelatnost i zanemariti zdravstvo.

Na četvrti tender za kupovinu 56,4806 odsto akcija Instituta Igalo dostavljena samo jedna ponuda britansko-američkog konzorcijuma International Wellness Gropu Limited London sa kojim su pregovori u toku.

Institut se ubraja u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu i jedina je ustanova takve vrste u Crnoj Gori. Sindikalci Instituta ističu da nije saopšteno u kolikom procentu će se privatizovani Institut baviti medicinskom djelatnošću, što je izazvalo sumnju u promjenu djelatnosti.

Njihova bojazan zasniva i na tome što je od 72 stranice ponude, javno dostupno samo 20, tako da su, kako smatraju, svi bitni detalji, posebno socijalni program, za Sindikat Instituta ostali nepoznanica.

Zbog toga su i pisali predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću.

„Priprema se predlog investicija za Vilu Galb, II fazu, medicinsku opremu, I fazu, master plan sa novim sadržajima i socijalni program. Ipak, najvažnije je da pažljivo sagledamo sve aspekte daljeg razvoja Instituta sa očuvanjem i proširenjem postojeće djelatnosti i očuvanju kadra kao najvažnijeg resursa Instituta", naveo je Vujović u odgovoru.

“International Wellness Gropu Limited” za akcije je ponudio 10,02 miliona eura i investicije od 230 miliona eura u razvoj postojećih i novih kapaciteta u periodu od osam godina, uključujući investicije u faze I i II (Mediteranski centar), vilu Galeb, medicinski centar, sportsko selo&sportski centar, hotelski i relaksacijski centar i druge prateće sadržaje. Ulaganje u medicinsku opremu planirano je u iznosu od 10 miliona eura.

Sindikatu je nejasno za koju vrstu velnes usluga je zainteresovan kupac za medicinske ili one koje se upražnjavaju u hotelima. Naveli su da većina radnika ima obrazovanje i iskustvo prilagođeno zdravstvenoj osnovnoj djelatnosti.

Ako Tenderska komisija prihvati uslove konzorcijuma, onda će biti srušen objekat I faze i na njegovom mjestu izgrađen porodični hotel.

Oko Vile Galeb Titove vile planiraju gradnju 55 novih vila i hotel sa 250 soba. U predjelu šišteta biće izgrađeno još 150 kuća sa dvije, tri ili četiri sobe sa parkingom i pogledom na zaliv.

Institut Igalo se prostire na 230 hiljada kvadrata u centralnom dijelu Ukupna površina građevinskih objekata je blizu 90 hiljada metara kvadratnih.

Sindikat navodi da polovinu članica konzorcijuma čine gubitaši

Konzorcijum čine: američki IMG, Internacionalna grupa (IG), Brown Rudnick, Sterling Campbell, International Hospitals Group, Replus i KCM Capital Limited Iz Konzorcijuma je ranije saopšteno da su oni jedna od najvećih multidisciplinarnih privatnih grupa sapreko 450 projekata u 51 zemlji, sa ukupnom vrijednošću preko tri milijarde funti. Sindikalci, međutim, navode da je konzorcijum osnovan sa 1.000 funti kapitala podijeljenog na milion akcija i da je registrovan za hotelsku djelatnost. IMG je asocijacija sportskih agenata i menadžera, a iz Sindikata navode da je izbrisana iz registra 6 dana nakon dostavljanja ponude, jer je prodata.

Replus je konsultantska kuća za oblast finansijskog menadžmenta. Sterling Campbell je osnovan prošle godine za pružanje konsuttantskih usluga i vrijedi jednu funtu. International Hospitals, kako navodi sindikat, pozitivno je poslovala u 2013, a negativno godinu dana ranije i tako naizmjenično. Brown Rudnick je advokatska kancelarija, a KCM Capital Limited konsultantska firma koja negativ* no posluje.

U Sindikatu zato tvrde đa nijedna od ovih firmi ne može biti većinski vlasnik Instituta, jer nema sopstvena sredstva za akviziciju većinskog paketa akcija.

Ljekari tražili da ostane državni

„Igalo plaća danak opštoj krizi, zastajelosti opreme i smještajnih kapaciteta, ali i dugogodišnjoj inertnosti menadžmenta koji je dozvolio da se mnogi programi u Institutu ugase, a novi ne stvore. Bez novih ulaganja, alternativa je besperspektivnost”, bili su zaključci Kolegijuma ljekara Instituta. Kalegijum je namjeravao da zaključke pošalju na 15-ak adresa, između ostalih i predsjedniku Skupštine, ministrima zdravlja i ekonomije... Međutim, potpisala ih je samo polovina broja od 50 Ijekara, pa su ostali u nekoj ladici. Predložili su da Institut zadrži postojeću vlasničku strukturu, da dobije finansijsku injekciju iz Budžeta, “kao brojne, manje perspektivne kompanije u Crnoj Gori”, čime bi se obnovila “medicinska i smještajna infrastruktura i uložilo u nova znanja medicinskog osoblja, što bi se višestruko vratilo". Podsjećaju i da je Institut nastavna baza Fakulteta primijenjene fizioterapije i završne godine Medicinskog fakulteta iz Podgorice.

Bonus video: