NTO: Problem nedostatak hotelskih kapaciteta

Prema zvaničnim statističkim podacima, Crnu Goru je, do kraja septembra ove godine, posjetilo 22 hiljade turista iz Velike Britanije, koji su ostvarili preko 100 hiljada noćenja
1 komentar(a)
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 15:25h

Nedostatak hotelskih kapaciteta visoke kategorije i jeftina avio dostupnost Crne Gore iz britanskih gradova ograničavajući su faktori za povećanje broja noćenja sa tog tržišta, saopštili su iz Nacionalne turističke organizacije (NTOCG).

Iz NTOCG su kazali da je u fokusu aktivnosti crnogorske delegacije, koja u Londonu učestvuje na međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market (WTM), povećanje broja noćenja sa tog tržišta, drugog po veličini u Evropi, koje je strateški važno u pogledu produženja sezone u Crnoj Gori.

„Na okupljanju partnera najveće avio kompanije u Evropi, Ryanair, koje je upriličeno tokom sajma, potvrđeno je njihovo zadovoljstvo popunjenošću letova prema Crnoj Gori, koje je preko 80 odsto i u tom smislu najavljeno je održavanje ove linije i tokom zime, dva puta sedmično“, navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim statističkim podacima, Crnu Goru je, do kraja septembra ove godine, posjetilo 22 hiljade turista iz Velike Britanije, koji su ostvarili preko 100 hiljada noćenja. Među britanskim turoperatorima i agencijama koji nude turističku ponudu Crne Gore u svojim programima su Adriatic Adventures, Thomson, Balkan Holidays, Cosmos, Explore Worldwide, First Choice, Inghams, Saga Holidays.

Delegaciju Crne Gore predvode državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić i direktor NTOCG Saša Radović, koji su održali brojne sastanake sa turoperatorima i predstavnicima medija. Iz NTOCG su kazali da je Jelušić učestvovao na Ministarskom samitu, koji se, u organizaciji Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), održava u okviru berze u Londonu.

„Ministri turizma i visoki predstavnici država članica UNWTO bili su u prilici razgovaraju o turističkom razvoju i budućoj perspektivi u toj globalno značajnoj oblasti“, rekli su iz NTOCG. Ocijenjeno je da su turizam i organizovanje velikih manifestacija blisko povezani u današnjem globalizovanom društvu.

Mnogi od učesnika na manifestacijama su turisti, dok manifestacije, kako se dodaje, imaju ogroman uticaj na sve vrijednosne komponente turističkog lanca zemlje organizatora.

Ocijenjeno je da medijske aktivnosti predstavnika velikih projekata u Crnoj Gori, kao što su Luštica Bay, Porto Montenegro, Dukljanski vrtovi, Aman rizort, u velikoj mjeri utiču na rast interesovanja turista, kao i na ukupno poboljšanje imidža Crne Gore kao turističke destinacije u Velikoj Britaniji.

WTM, koji traje do četvrtka, je jedan od vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, koji je ove godine okupio oko pet hiljada izlagača iz preko 180 zemalja svijeta.

Bonus video: