Montenegro Airlines izgubio 800.000 eura zbog čartera za Baku

MA je lani u sezoni letio između Crne Gore i Azerbejdžana prevozeći azerbejdžanske turiste koji su ljetovali na našem primorju, ali je ove godine taj kolač u potpunosti pripao azerbejdžanskoj nacionalnoj aviokompaniji „Azal“
161 pregleda 0 komentar(a)
Baku, Foto: Shutterstock
Baku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 14:51h

Uprkos činjenici da je sa raspoloživih šest operativnih aviona ovog ljeta imala rekordan sezonski učinak na redovnim linijama i tzv. code share saobraćaju, naša nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) zabilježila je značajan pad angažovanja svoje flote u čarter saobraćaju.

Naime, tokom ovogodišnje turističke sezone avioni MA obavili su 15,8 odsto manje čarter-letova nego lani, a po tom osnovu ostvaren je za čak 1.020.994 eura manji prihod nego prošle godine. Od toga je najveći gubitak bio otkazivanje već načelno ugovorene serije čarter letova između glavnog grada Azerbejdžana Bakua i Tivta.

MA je lani u sezoni letio između Crne Gore i Azerbejdžana prevozeći azerbejdžanske turiste koji su ljetovali na našem primorju, ali je ove godine taj kolač u potpunosti pripao azerbejdžanskoj nacionalnoj aviokompaniji „Azal“.

„Smanjenje prihoda od čarter letova posljedica je i dešavanja na koje kompanija nije mogla uticati – prvenstveno otkazivanje serije čartera za Baku, iz razloga što nije bilo moguće dobiti dozvolu azerbejdžanskih vlasti, odnosno ulaska njihove kompanije 'Azal' na aerodrom Tivat”, objasnili su menadžeri MA, precizirajući da je samo po osnovu otkazivanja ovog ugovora MA ostao bez očekivanog prihoda od 800.000 eura.

Umjesto MA, ove sezone turiste koji su u Crnu Goru stizali preko azerbejdžanske tursitičke agencije “Millenium”, iz Bakua do Tivta i nazad vozili su avioni “Azala”. Ta kompanija je čarter saobraćaj sa Tivtom održavala dva puta nedjeljno u vremenu od 17.jula do 4. septembra.

Na osjetan pad prometa u čarter saobraćaju MA ovog ljeta, uticao je i bankrot velike ruske turističke agencije “Neva”, koja je prethodinih godina često angažovala avione naše kompanije za prevoz ruskih turista na Crnogorsko primorje.

Bonus video: