Evropska komisija snizila prognozu rasta crnogorske ekonomije

U jesenjim prognozama za evropske ekonomije objavljenim danas, Evropska komisija prognozira da će crnogorski bruto domaći proizvod ove godine porasti dva odsto, a u proljećnjim prognozama vjerovali su u rast od 2,9 odsto
2 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.11.2014. 11:17h

Evropska komisija (EK) snizila je u posljednjem izvještaju projekciju rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu.

U jesenjim prognozama EK objavljenim danas, Evropska komisija prognozira da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti dva odsto, a u proljećnjim prognozama vjerovali su u rast od 2,9 odsto.

Snižena je prognoza rasta i za narednu godinu, sa 3,6 odsto koliko je projektovano na proljeće ove godine, na 3 odsto. Značajniji oporavak crnogorske ekonomije, Evropska komisija očekuje tek 2016. godine, kada bi stopa rasta BDP-a trebalo da dosegne nivo od 3,5 odsto.

U Briselu očekuju da će ove godine rasti i nezaposlenost u Crnoj Gori, i to 19,3 odsto, dok će u narednoj oslabiti na 18,6 odsto. To je više i u odnosu na proljećnje prognoze, kada je stopa nezaposlenosti za ovu godinu prognozirana na 19,1 odnosno 18,2 odsto.

"Rast ekonomije je usporio značajno u prvoj polovini 2014. godine, odražavajući oštar pad izvoza, ali i odgađanje nekih ključnih velikih investicijskih projekata. Podstaknuta domaćom potražnjom, ekonomske aktivnosti bi djelimično trebalo da povrate snagu 2015, dok će i performanse budžeta, čije je ostvarenje bolje od planiranog, biti unaprijeđene", navodi Evropska komisija.

Navodi se da je rastu ekonomije u prvoj polovini 2014. doprinio građevinski sektor, ali i maloprodaja i tržište nekretnina, ali da je za zabrinutost usporenje industrijske proizvodnje u drugom kvartalu.

"Određeni rast industrijske proizvodnje očekuje se u posljednjem kvartalu 2014. godine, zbog očekivane obnove željezare, veće dolarske cijene aluminijuma, početka građevinskih aktivnosti nakon ljetnjeg odmora kao i određenog rasta broja turista u post-sezoni. Ipak, svi ti faktori mogu biti nedovoljni za poboljšanje slabe ekonomske aktivnosti iz drugog kvartala. Zbog svega toga, godišnji prosječni rast u 2014. godini teško da će premašiti dva odsto. Rast za naredne godine baziran je na rastu domaće potražnje", navodi se u izvještaju EK.

Prognoza za crnogorsku ekonomiju iz jesenjeg izvještaja EK

Crnogorski rast iznad prosjeka EU

EK predviđa slab ekonomski rast do kraja godine u EU i eurozoni. Očekuje se da će rast realnog BDP-a biti svega 1,3 odsto u EU i 0,8 odsto u eurozoni.

U 2015. očekuje se da će se na osnovu poboljšanja inostrane i domaće potražnje rast polako povećavati, do 1,5 odsto.

Godine 2016. predviđa se ubrzanje ekonomske aktivnosti na 2,0 odsto u EU i 1,7 u zemljama eura, što je refleksija jačanja finansijskog sektora, daljeg napretka u smjeru bankarske unije kao i nedavno sprovedenim strukturnim reformama koje počinju davati rezultate.

Očekuje se da će u 2014. raspon stopa rasta država članica ostati širok, od -0,7 odsto u Hrvatskoj do 4,6 odsto u Irskoj. Očekije se da će razlike biti smanjene u naredne dvije godine, kada se očekuje da sve države članice EU budu u plusu. Otprilike tada se očekuju i jači efekti sprovedenih reformi.

Bonus video: