Žugić: Nema novca za povećanja zarada, osim kada se koriste unutrašnje rezerve

On je ponovio da je Ministartvo otvoreno za razgovore i da je saglasan sa predstavnicima sindikata da je jedan dio populacije nedovoljno materijalno stimulisan
62 pregleda 3 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 04.11.2014. 13:25h

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da nema novca za povećanja zarada, osim u situaciji kada se koriste unutrašnje rezerve.

Upitan da li će se odazvati pozivu sindikata na nastavak pregovora o povećanju zarada, Žugić je rekao da to aktuelno, ali da ne vidi zašto bi to bilo atuelno pitanje za ministra finansija.

“Ako je riječ o granskim sindikatima i sektoriskim politikama unutar Vlade onda se zna precizna lokacija takvih zahtjeva. Mi smo uvijek otvoreni da primimo sve zainteresovane pa i predstavnike sindikata, ali smo im jasno kazali nema povećanja zarada osim u situaciji kada se koriste unutrašnje reserve”, kazao je Žugić.

On je na konferenciji za novinare povodom redovne godišnje misije Međunarodnog monetarnog fonda, kazao da će se se, ukoliko se odgovorno postupa prema javnom novcu, sasvim izvjesno naći neka rezerva za unaprijeđenje materijalng položaja određene grane ili struke.

“Isto tako novi zakon koji je stupio na snagu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti definiše tekuću potrošnju u mjeri ostvarenja tekućih prihoda uvećanog za donacije. Da bi povećali plate mora se prethodno promijeniti zakon”, ukazao je Žugić.

On je ponovio da je Ministartvo otvoreno za razgovore i da je saglasan sa predstavnicima sindikata da je jedan dio populacije nedovoljno materijalno stimulisan.

“Ali imamo isto i onaj dio koji čeka posao i koji bi rado prihvatio i takve zarade, što ne znači da Vlada ne radi aktivno na politici podizanja životnog standarda”, zaključio je Žugić.

Pomoćnici ministra finansija za trezor, centralnu harmonizaciju, finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija sastali su se u ponedjeljak sa predstavnicima sindikata prosvjete, zdravstva, odbrane i vojske i Univerziteta Crne Gore, Predragom Ražnatovićem, Vladimirom Pavićevićem, Nenadom Čobeljićem i Vukašinom Zogovićem.

Oni su u ime Ministarstva dali punu podršku razmatranju aktuelnih zahtjeva za povećanjem zarada, uz uslov da se potrebni novac obezbijedi iz sistema unutrašnjih rezervi i eventualnih daljih racionalizacija.

Bonus video: