Ministarstvo finansija: Novac za povećanje zarada tražiti u unutrašnjim rezervama

Predstavnici Ministarstva kazali su da je resor koji predstavljaju otvoren za konstruktivni dijalog sa sindikatima koji će rezultirati uvođenjem veće discipline i pravednijeg sistema isplate zarada, a sve u funkciji stvaranja održivog fiskalnog sistema
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 16:50h

Ministarstvo finansija daje punu podršku razmatranju aktuelnih zahtjeva za povećanjem zarada, uz uslov da se potrebni novac obezbijedi iz sistema unutrašnjih rezervi i eventualnih daljih racionalizacija, saopšteno je na sastanku predstavnika tog resora sa sindikalcima.

Pomoćnici ministra finansija za trezor, centralnu harmonizaciju, finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Miodrag Radonjić, Ana Krsmanović i Bojana Bošković, sastali su se danas sa predstavnicima sindikata prosvjete, zdravstva, odbrane i vojske i Univerziteta Crne Gore, Predragom Ražnatovićem, Vladimirom Pavićevićem, Nenadom Čobeljićem i Vukašinom Zogovićem.

Predstavnici Ministarstva kazali su da je resor koji predstavljaju otvoren za konstruktivni dijalog sa sindikatima koji će rezultirati uvođenjem veće discipline i pravednijeg sistema isplate zarada, a sve u funkciji stvaranja održivog fiskalnog sistema.

„ U tom smislu, apostrofiran je značaj novog Zakona o zaradama u javnom sektoru koji će u punoj mjeri obezbijediti poštovanje principa pravednosti i transparentnosti u sistemu zarada“, kaže se u saopštenju.

U pogledu trenutnih zahtjeva za povećanjem zarada, ponovo je istaknuta obaveza propisana Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, u skladu sa kojom je zabranjeno novo zaduživanje za potrebe podmirivanja tekuće potrošnje.

„Na sastanku je ponovo istaknuto da Ministarstvo finansija daje punu podršku razmotranju aktuelnih zahtjeva za povećanjem zarada, uz uslov da se potrebna sredstva obezbijede iz sistema unutrašnjih rezervi i eventualnih daljih racionalizacija“, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, predstavnici sindikata ohrabreni da se obrate resornim ministarstvima, u čijoj je nadležnosti prepoznavanje unutrašnjih rezervi i iznalaženje prostora za dodatne uštede.

„Nakon okončanja ovih aktivnosti i eventualnog iznalaženja raspoloživih sredstava u okviru resora, Ministarstvo finansija je u punoj mjeri otvoreno i spremno da se uključi u iznalaženje modela za njihovo preusmjeravanje u svrhu povećanja zarada“, rekli su iz tog resora.

Oni su pozvali predstavnike sindikata da, kroz zajedničko zalaganje za racionalniji odnos prema javnim finansijama, zajednički izgrade stabilan sistem koji će značiti i poboljšanje životnog standarda svih građana.

Bonus video: