Manje žalbi upućeno bankarskom ombudsmanu

„U ovoj godini, kao i prethodnoj, nije bilo prijave krivotvorenog žiranstva, što govori da je ta pojava kod banaka znatno suzbijena. Brojni postupci kod sudova su u toku, iz prethodnog perioda kreditne ekspanzije, kada je bilo krivotvorenja žiranstva“, naveo je Kalač
0 komentar(a)
Halil Kalač, Foto: Savo Prelević
Halil Kalač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2014. 12:40h

Bankarskom ombudsmanu se u prvih devet mjeseci ove godine obratilo ukupno 370 klijenata i žiranata, što je 14 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bankarski ombudsman, Halil Kalač rekao je agenciji Mina-business da taj podatak govori da je bilo manje prijavljenih prekršaja finansijskih prava klijenata i žiranata kod banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI), u odnosu na prošlu godinu.

„To se može objasniti time da su građani informisaniji i da je više prisutno saznanje o mogućnosti zaštite finansijskih prava kod nadležnih organa, što je uticalo na ostvaren pad kontakta telefonom“, kazao je Kalač.

On je dodao i da banke i MFI rješavaju blagovremenije prigovore klijenata.

Kada je riječ o strukturi prigovora, posjeta je bilo 185 ili 50 odsto, 144 telefonska poziva ili 39 odsto i poštom i e-poštom, kontakt i poslata pošta 41, što čini 11 odsto.

„U ovoj godini, kao i prethodnoj, nije bilo prijave krivotvorenog žiranstva, što govori da je ta pojava kod banaka znatno suzbijena. Brojni postupci kod sudova su u toku, iz prethodnog perioda kreditne ekspanzije, kada je bilo krivotvorenja žiranstva“, naveo je Kalač.

U prvih devet mjeseci Kalaču se obratilo 273 klijenta, što čini 74 odsto i 97 žiranata, što je 26 odsto od ukupnog broja.

»Broj procesuiranih zahtjeva u izvještajnom periodu iznosio je 47, od čega se na rad banaka odnosilo 40 prigovora, na rad MFI četiri, a tri postupka na staru deviznu štednju«, precizirao je Kalač.

On je kazao da se, prema godinama sklopljenih ugovora o kreditu, njih 16, može zaključiti da se većina podnijetih i procesuiranih prigovora klijenata, na banke i MFI, odnosi na period kreditne ekspanzije u vremenu 2006. da 2009. godine.

Procesuiranih prigovora koji su se odnosili na račune građana bilo je devet.

„Oni se odnose na blokadu više od 50 odsto primanja, neinformisanost o stanju računa, visinu provizije za održavanje i zatvaranje računa, kao i visinu kamatne stope“, objasnio je Kalač.

Procesuiranih prigovora na depozite bilo je četiri, a oni se odnose na staru deviznu i oročenu štednju.

Procesuiranih prigovora na kreditne kartice je šest, a odnose se na dug, visinu troškova održavanja, kao i visinu kamatne stope.

Kalač je naveo da su, od ukupno 12 procesuiranih postupaka, žiranti, u najvećem broju postupaka, odnosno deset, prigovorili zbog blokade zarade ili penzije, kao i zbog blokade overdrafta.

„U preostala dva postupka, žiranti su prigovorili odobravanju kredita na osnovu krivičnih radnji, prevare, falsifikovanja i zloupotrebe isprava, iz perioda kreditne ekspanzije od 2005. do 2008. godine“, zaključio je Kalač.

Bonus video: