Budi odgovoran: Cetinjska prodavnica kažnjena sa 3.800 eura

U prijavi postavljenoj na sajtu www.budiodgovoran.me, navedeno je da prodavnica F Tim prodaje albanske cigarete i alkohol, a takođe se može naći priličan broj artikala koji se prodaju na crno
146 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 02.11.2014. 10:30h

U okviru kampanje Budi odgovoran u prethodnih sedam dana evidentirano je 50 prijava i izrečene četiri novčane kazne od čega najviša, od 3,8 hiljada eura, cetinjskoj prodavnici F Tim zbog neevidentiranja prometa.

U prijavi postavljenoj na sajtu www.budiodgovoran.me, navedeno je da prodavnica F Tim prodaje albanske cigarete i alkohol, a takođe se može naći priličan broj artikala koji se prodaju na crno.

Ukazano je i na drskost prodavaca i neizdavanje računa, kao i na sumnju da radnici nijesu osigurani.

Za prodavnicu F Tim je ove sedmice dostavljena još jedna prijava zbog prodaje cigareta i alkoholnih pića bez akciznih markica i neizdavanja fiskalnih računa.

Najviše prijava se ove sedmice odnosilo na Podgoricu, 18, gdje su izrečene dvije novčane kazne.

Kazna od 150 eura izrečena je Blok cafe-u jer je inspektor zatekao piće bez deklaracije. Blok cafe je prijavljen zbog neizdavanja fiskalnih računa, neprijavljenih i radnika bez sanitarne knjižice, uniforme i ID kartice.

Inspekcijskim nadzorom, nakon prijave zbog neizdavanja fiskalnih računa, kod Alo taksija je utvrđena nepravilnost u dijelu opšte poreske registracije i izrečena novčana kazna od 55 EUR.

U objektu Kolovrat, nakon prijave da radnik radi bez sanitarne i radne knjižice, nadležni inspektori, nakon obavljenog inspekcijskog pregleda nijesu utvrdili nepravilnosti.

Na prijavu da je ulici 1. maj na Koniku godinama postavljen betonski, privatni ležeći policajac, nije odgovoreno, kao ni na prijavu „spreman za generalku“, koja se odnosila na jedno taksi vozilo.

Po prijavi zbog neizdavanja računa, inspektor je zatekao zapečaćen objekat 100 sijalica kojeg je prethodno zapečatio i zatvorio drugi inspektor.

Kod objekta Level, nakon obavljenog inspekcijskog pregleda po prijavi da radnici nijesu osigurani, nijesu utvrđene nepravilnosti.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni kod Professional Private Security-a gdje je podnosilac prijave zahtijevao kontrolu angažovanja radnika u preduzeću Plantaže, provjeru dozvole za rad firme i zaposlenih, kao i osiguranje zaposlenih.

Nakon prijave za nelegalan rad kafane u Doljanima, inspektor je tri puta izlazio na teren. Prilikom prvog izlaska nije uspio da pronađe objekat, zatim nije zatekao prijavljenog subjekta, dok je prilikom trećeg izlaska utvrdio da se radi o porodičnoj kući.

U proceduri su prijave da frizerski salon Skulptura i pekara na Bulevaru Pera Ćetkovića ne izdaju fiskalne račune.

Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Soko Gym-u u Gintašu, po prijavi zbog neizdavanja fiskalnih računa, nijesu utvrđene nepravilnosti, kao ni kod mini marketa u Golubovcima.

Zbog naplaćivanja kesa prijavljen je megamarket Voli - Stari aerodrom, a prijava je u proceduri, kao i ona da diskoteka Gatsby ne izdaje račune nego naloge.

Nije odgovoreno na prijavu da se u marketu Voli u Tološima prodaje sirni namaz Megle sa isteklim rokom trajanja.

Za kafanu u Tološima inspekcijski nadzor nije obavljen jer je objekat zatečen zatvoren.

Na Budvu se odnosilo pet prijava, uglavnom zbog nepravilnog parkiranja i nelegalne naplate parkinga, a nepravilnosti u tim slučajevima nijesu utvrđene.

Prijava protiv T-Mobile-a, da telefon podnosioca prijave nije popravljen u predviđenom roku, niti mu je obezbijeđen novi telefon, smatra se neosnovanom jer je inspektor utvrdio da je proizvod testiran kod ovlašćenog servisera i ovlašćenog predstavnika Crnogorskog Telekoma i da je ispravan.

U proceduri je prijava da frizerski salon Bellezza ne izdaje fiskalne račune.

I iz Bara je stiglo pet prijava, a jedna se odnosila na nelegalnu gradnju kuću.

Kod subjekta nadzora Lj.T, Odsjek za inspekciju zaštite prostora sproveo je upravni postupak. Subjekat nadzora je po nalogu inspektora porušio dograđeni dio objekta i na osnovu utvrđenog obustavljeno je vođenje postupka.

Odsjek za inspekciju zaštite prostora započeo je upravni postupak, kod subjekta nadzora D.M. i donio rješenje o bespravno dograđenom dijelu objekta i podnio krivičnu prijavu.

U proceduri je prijava na neizdavanje računa u veterinarskoj ambulanti „Popović“ i kafe piceriji SET.

Na prijavu na nepravilno odlaganje smeća kod prodavnice Franca u Ulici Maršala Tita nije odgovoreno.

Na Nikšić su se odnosile dvije prijave - neisplaćen godišnji odmor u preduzeću Securitas i neizdavanje računa i neisticanje cijena u galeriji Dado.

Kod Securitasa je inspektor utvrdio da je rješenje o naknadi za neiskorišćeni odmor u iznosu od 432 EUR potpisano i da je naknada isplaćena, a u galeriji Dado nijesu utvrđene nepravilnosti.

Na jednu prijavu iz Andrijevice zbog parkiranje na trotoaru nije odgovoreno.

Kazna od 200 EUR izrečena je preduzeću System S iz Pljevalja jer je inspektor zatekao jednog neosiguranog radnika koji obezbjeđuje Hypo Alpe Adria banku.

Na Pljevlja se odnose još tri prijave, od čega je u proceduri ona da hipermarket Voli naplaćuje plastične kese sa svojim logotipom, na dijelu sa suhomesnatim ima robe sa isteklim rokom, a šećer i brašno imaju bosansku akciznu markicu.

Nijesu utvrđene nepravilnosti kod preduzeća Mikromont, koji je prijavljen da rijetko izdaje fiskalne račune, kao ni kod dječje igraonice u kući Purića pored škole i u ulici Vuka Karadžića na koju se odnosi prijava rad bez odobrenja.

Na prijavu iz Rožaja da je od školskog dvorišta nastao gradski parking, nije odgovoreno.

Iz Bijelog Polja je bilo devet prijava, a u proceduri su one da u marketu Laković jedan dio radnika radi bez sanitarnih knjižica, da se u kafeteriji Red Rooster, knjižari Student i kafani kod Osnovne škole u Rasovu ne izdaju fiskalni računi i da kafana kod stare pijace radi bez dozvole.

U proceduri je i prijava da u kafani Trokadero na crno rade konobarica i pjevačica, ne izdaju se fiskalni računi, služi se alkohol maloljetnicima, a radi se do tri sata ujutro bez odobrenja Opštine.

Nije utvrđeno da preduzeće Sef ne izdaje fiskalne račune i da radnice rade na crno, a nije odgovoreno na prijavu da dječji vrtić "Dušo Basekić" nezakonito naplaćuje taksu za upis djece od deset EUR.

U proceduri je prijava iz Tivta da kafe bar Theodor izdaje račun na paragon bloku.

U proceduri je i prijava da Kips u Radanovićima ne radi povrat, radnici rade na crno, roba nema deklaracija, jedna je cijena na artiklu, na pola artikala nema cijena, a osoblje je drsko i neljubazno.

Nije odgovoreno na prijavu iz Berana da lokal Avijacija na običnom parčetu papira dostavlja račune.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: