Dinkić ponudio pomoć Mojkovcu u jačanju kapaciteta drvoprerađivačke industrije

56 pregleda 1 komentar(a)
Mlađan Dinkić, Mojkovac (Novina)
Mlađan Dinkić, Mojkovac (Novina)
Ažurirano: 01.11.2014. 20:31h

Italijanski drvoprerađivači žele da izmjeste predstavništva i tragaju za povoljnim uslovima, a prednost Crne Gore bi bila bescarinska zona i besplatan izvoz ka Rusiji i EU, rekao je međunarodni konsultant Mlađan Dinkić na sastanku sa predsjednikom SO Mojkovac Dejanom Medojevićem.

Dinkić, doskorašnji član Vlade Srbije, je ponudio pomoć toj opštini u jačanju kapaciteta drvoprerađivačke industrije, na čemu u Crnoj Gori rade Ministarstvo ekonomije i UNDP.

"Italijanske kompanije koje se bave drvopreradom pokazuju veliko interesovanje da izmjeste svoja predstavništva tragajući za povoljnim uslovima. Prednost Crne Gore vidim u bescarinskoj zoni, odnosno besplatanom izvozu ka zemljama EU i Rusiji. Cijenim da je 'efekat ugledanja' ključan za privlačenje investicija i da je veoma važno da prvi investitor bude ozbiljna kompanija", kazao je Dinkić.

Medojević je na sastanku rekao da je mojkovačka lokalna uprava je spremna za saradnju:

"Naši ciljevi se ogledaju u otvaranju malih i srednjih preduzeća, razvoju poljoprivrede i turizma, ali to nije dalo rezulatate. Zbog toga smo usmjereni na otvranje biznis zone".

Opština je već kupila osam hektara preduzeća „Bojna njiva“ u Babića polju. To je sada biznis zona, sa minimalnim cijenama zakupa i garancijom investitorima da će biti oslobođeni plaćanja komunalija.

Dinkić je prekjuče bio i u Bijelom Polju i razgovarao sa tamošnjim predsjednikom opštine Aleksandrom Žurićem o funkcionisanju biznis zona u Bijelom Polju.

Program jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u upravljanju i promociji biznis zona sporovodi Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP)

Bonus video: