Živković: Kineske kompanije spremne da učestvuju i u drugim projektima

66 pregleda 0 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 01.11.2014. 19:05h

Kineske kompanije koje će graditi prvu dionicu auto puta ka sjeveru spremne su da učestvuju i u izgradnji drugih projekata u našoj zemlji po principu privatno javnog partnerstva, rekla je u intervju za Atlas TV savjetnica u Ministartvu saobraćaja Angelina Živković.

"Za sada smo iscrpili mogućnost da se suvereno zadužujemo, ali smo razgovarali sa predstvnicima Eksim banke i oni su izrazili interesovanje da uđu u neke komercijalne poslove na izgradnji infrastrukturnih projekata na bazi privatno javnog partnerstva", rekla je ona.

Odgovarajući na kritike opzicije da je prvo trebalo konsultovati parlament pa tek onda zaključivati sporazum, ona je rekla da su ovo najbolji uslovi koje smo mogli dobiti za izgradnju auto puta, te da su se nakon razgovora sa nekoliko potencijalnih partnera odlučili za kineske kompanije jer je kineska Exim banka ponudila najbolji arazmžman.

Ona je dodala da je ugovorom predviđen kredit sa rokom otplate od 20 godina, šest godina grejs perioda i dva odsto kamate na godišnjem nivou, a ne dva odsto plus šetomjesečni euribor kako su objavili pojedini mediji.

"Nijesmo morali raspisivati tender jer postoji međudržavni sporazum između Crne Gore i Kine. To nam je omogućilo da izbjegnemo raspisivanje tendera", precizirala je Živković.

Odgovarajući na kritike da se najavljuje početak gradnje, a da se još nema ni glavni građevinski projekat, ona objašnjava da velike kompanije imaju svoj način gradnje velikih infastrukturnih projekata.

"Kada biste vi uradili glavni prokejat i diktirali način gradnje onda bi to možda proizvelo dodatne troškove. Ovako kada to provjerite izvođaču to može da bude samo ušteda jer će oni raditi projekat i izvoditi radive na bazi svoje tehnologije. Naravno, sve u skladu sa idejnjim projektom koji je uradjen po najvišim standardima Evropske unije", kazala je ona.

Živković kaže da će na taj način auto put koji će jednog dana biti dio evropkog koridora zadovoljavati sve evropske standarde.

Bonus video: