Budi odgovoran: Izrečena novčana kazna od 30 eura

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava
1481 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Budiodgovoran.me
Ilustracija, Foto: Budiodgovoran.me

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 12 pritužbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 30 eura.

Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da frizerski salon Aida u Beranama obavlja djelatnost bez prijave o obavljanju zanata, zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 30 eura i privremeno zabranjen rad.

Kontrola automehaničarske radnje Kontakt u Podgorici, prijavljene da radi bez odobrenja, nije mogla biti obavljena, jer se na navedenoj adresi nalazi privatna kuća, a inspektor nije primijetio da se tu obavlja djelatnost.

Inspektori su podnosiocima prijave protiv vaterpolo kluba Budvanska rivijera u Budvi, koja se odnosi na neizmirene zarade, savjetovali da svoja prava potraže isključivo sudskim putem.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole picerije Bonđorno i trafike RD Shop u Beranama, firme Zaliv MN iz Tivta, facebook stranice Sito štampa, pljevaljskog udruženja As taxi, igraonice bez naziva u Budvi i frizerskog salona Milena u Podgorici.

Građani su se i ove sedmice žalili na nepropisno parkiranje, čak i službenog vozila.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: