Fond: U ponedjeljak počinje isplata depozita

Fond za zaštitu depozita je obavezan da isplati 22,58 miliona eura za 2,73 hiljade deponenata, od čega je 2,34 hiljade građana
3031 pregleda 3 komentar(a)
Invest banka Montenegro, Foto: Savo Prelević
Invest banka Montenegro, Foto: Savo Prelević

Fond za zaštitu depozita (FZD) počeće sjutra isplatu garantovanih depozita deponentima Invest banke Montenegro (IBM).

Isplata garantovanih depozita počeće u deset sati preko Societe generale banke Montenegro, Hipotekarne i NLB banke.

Fond je obavezan da isplati 22,58 miliona eura za 2,73 hiljade deponenata, od čega je 2,34 hiljade građana.

Ekspoziture Societe generale banke Montenegro, u kojima deponenti mogu podići novac, nalaze se na Trgu nezavisnosti, Moskovskoj ulici i tržnom centru Delta city, a Hipotekarne u bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Josipa Broza Tita.

Filijale NLB banke, u kojima je takođe moguće podizati depozite, nalaze se u bulevarima Ivana Crnojevića, Svetog Petra Cetinjskog i Pera Ćetkovića, tržnom centru Gintaš i u City kvartu.

Deponenti imaju pravo na isplatu garantovanog depozita u periodu od tri godine, nakon čega se direktno obraćaju Fondu, sve do isteka roka zastarjelosti potraživanja, odnosno deset godina.

Građani mogu preuzeti garantovani depozit u kešu, prenijeti novčana sredstva na račun u izabranoj banci - isplatiocu ukoliko ima već otvoren račun ili prenijeti na račun u drugu banku.

Deponenti preduzeća mogu preuzeti garantovani depozit samo prenosom novčanih sredstava na račun u drugu banku koji glasi na istog deponenta uz priloženu fotokopiju dokumenta o otvorenom računu.

Sva punomoćja moraju biti ovjerena nakon 4. januara, odnosno opunomoćeni ne može raspolagati garantovanim depozitom na osnovu punomoćja koje je imao za vrijeme redovnog poslovanja banke prije otvaranja stečajnog postupka.

Punomoćja mora ovjeriti notar odnosno domaći ili strani nadležni organ, ovlašćena osoba diplomatskog ili konzularnog predstavnika države davaoca punomoćja ili države.

Bonus video: