OBRATILI SE UPRAVNOM SUDU

Atlas grupa: Podnijeta tužba protiv CBCG, sljede krivične prijave

Atlas Grupa traži poništenje Rješenja Centralne banke o oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM Banci
8596 pregleda 6 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
27.01.2019. 14:30h

Atlas Grupa podnijela je tužbu Upravnom sudu radi poništenja Rješenja Centralne banke Crne Gore o oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM Banci, usljed, kako navode, konstatovanih izrazitih i očiglednih kršenja više zakona Države Crne Gore od strane CBCG.

"CBCG i privremena uprava nisu omogućili akcionarima i povjeriocima banke, i pored zvaničnih zahtjeva, uvid u dokumentaciju, čime su onemogućili zainteresovane u postupku da imaju pravičnu mogućnost za osporavanje njihovih akata. To je urađeno namjerno i tendenciozno, sa ciljem da istina vezana za IBM banku ne bi izašla u javnost. Zbog toga će protiv odgovornih lica iz privremene uprave i CBCG biti podnijete krivične prijave", stoji u saopštenju Atlas Grupe.

IBM banka je, dodaju, u vrijeme uvođenja privremene uprave raspolagala sa najviše likvidnih sredstava od dobijanja dozvole za rad.

"Što ukazuje na neopravdanost oduzimanja dozvole i netačnost zaključaka sadržanih u obrazloženju pobijanog rješenja. Nivo imovine nije bio niži od nivoa obaveza, što je CBCG u rješenjima navela kao razlog za oduzimanje dozvole".

Iz Atlas Grupe su kazali da se CBCG poslužila neadekvatnim obrazloženjima, u kojima je "nejasno i bez ikakvih dodatnih kalkulacija i objašnjenja" navela da je imovina banke smanjena za dodatnih osam miliona eura, navodeći da se radi o vrednovanju akcija koje banka ima u posjedu i o kreditima koji nisu adekvatno obezbijeđeni.

Pritom, ističu, iz CBCG nijesu naveli o kojim kreditima se radi, niti o kakvim otpisima i na taj način su "izveli netačan zaključak da je imovina banke niža od obaveza, iako je riječ o skromnih 103.000 eura".

"Nijedna od tvrdnji sadržanih u obrazloženju Rješenja, nije tvrđena kao nepravilnost u posljednjim izvještajima kontrole CBCG, neposredno prije uvođenja privremene uprave. To je još jedan od pokazatelja neobjektivnosti i očigledne namjere da se pojedine pozicije imovine banke namjerno potcijene", saopšteno je iz Atlas Grupe.

Kazali su i da je navodima da vrijednosti akcija nisu valjano prikazane u poslovnim knjigama IBM banke, CBCG pokušala da proizvoljno tumači međunarodne računovodstvene standarde, te je dala objašnjenje koje nije u skladu sa bankarskom praksom i tim standardima.

"CBCG je prilikom vrednovanja akcija koristila nominalnu vrijednost, a ne tržišnu. Trežišna vrijednost je apsolutni standard za vrednovanje takvih pozicija banke, o čemu se izjasnila i renomirana revizorska kuća, potvrđujući takav stav", rekli su iz Atlas Grupe.

Pozvali su CBCG da se izjasni po kojoj cijeni i kako je Hipotekarna banka vredovala iste te akcije u svojim poslovnim knjigama, te da onda primijeni isti princip na ovu banku.

"IBM banka ponudila je CBCG dodatna obezbjeđenja za svoje loše plasmane u iznosu višem od 6 miliona eura neposredno prije uvođenja privremene uprave, ali CBCG nije formalno odgovorila na ponudu. Ta ponuda je usmeno odbijena, čime je CBCG izabrala da banku gura u stečaj, umjesto da prihvati rješenje koje vodi ozdravljenju", navodi se u saopštenju.

Na taj način, dodaju iz Atlas Grupe, CBCG je praktično izbjegla da se izjasni i pogrešno je interpretirala najmanje 14 miliona eura sredstava banke.

"Na taj način, banku koja je likvidna pokušala je da, koristeći netačne i neprimjerene računovodstveno – analitičke metode, prikaže kao banku sa ozbiljnim problemima kojoj treba oduzeti dozvolu za rad", zaključuje se u saopštenju Atlas Grupe.