Opozicija: Nismo protiv autoputa, ali je zaduženje prijetnja javnim finansija

"Zaduženje neće imati negativne efekte na javni dug jer će pokrenuti druge kapitalne investicije i povećati BDP”, ocijenio je Zoran Jelić (DPS)
1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 31.10.2014. 17:09h

Poslanici opozicije u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet ne protive se izgradnji autoputa, ali smatraju da je zaduženje za autoput prijetnja javnim finansija pošto će javni dug preći zakonski okvir zaduženja od 60 odsto bruto- domaćeg proizvoda (BDP).

U vladajućoj kolaciji tvrde da taj projekat neće ugroziti javne finasije. Javni dug je dvije milijarde, a BDP 3,5 milijardi eura.

Strahinja Bulajić (DF) je istakao da ne treba zaobići činjenicu da nijedna studija nije pokazala isplativost gradnje. Dodaje da će to povećati javni dug koji će se približiti BDP-u i da je Skupština trebala da se o tome izjasni pa da se onda potpisuje sporazum sa Kinezima.

"Na sastanku sa predstavnicima MMF-a rekao sam da je autoput prijetnja javnim finasijama zato što javni dug prelazi granicu od 60 odsto BDP-a. Smatramo da su infrastrukturni prioriteti rekonstrukcija pruge Beograd - Bar i drugi blok Termoelektrane", kazao je Aleksandar Damjanović (SNP).

Dodao je da je ugovor prije potpisavanja trebao da dođe u parlament na provjeru i da se nakon potpisivanja obavi rasprava shodno predlogu zakona koji nije stigao u proceduru, te da je obavljeno potpisivanje iako je na snazi zakon o koncesiji za autoput Bar- Boljare.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da je to krupan zalogaj za javne finansije i da bi se manje zadužili da je Vlada bila ažurna u naplati poreskog duga.

"Zaduženje neće imati negativne efekte na javni dug jer će pokrenuti druge kapitalne investicije i povećati BDP”, ocijenio je Zoran Jelić (DPS).

Damir Šehović (SDP) ističe da je studija izvodljivosti pokazala da godišnje opterećenje budžeta neće ugroziti javne finasije i da se na taj projekat ne smije smatrati kao trošak jer će pokrenuti druge privredne djelatnosti.

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond su protiv zaduženja za autoput.

Bonus video: