Novog vlasnika Hypo Alpe Adria banaka izabrala Austrija

Iz Hypo Alpe Adria banke (HAAB) je saopšteno da se potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom očekuje se uskoro
3 komentar(a)
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.10.2014. 13:47h

Izbor novog vlasnika Hypo Alpe Adria banaka koje posluju u jugoistočnoj Evropi posljedica je definitivne odluke dosadašnjeg vlasnika, države Austrije, i saglasnosti upravljačkih tijela kupaca - američkog fonda Advent Internationala i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz Hypo Alpe Adria banke (HAAB) je saopšteno da se potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom mreže njenih banaka koje posluju u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se uskoro, nakon što Austrija donese zvaničnu odluku o tome.

Predsjednik Nadzornog odbora HAAB Internationala, Herbert Walter, saopštio je da je banka dobila nekoliko ponuda za podružnice u jugoistočnoj Europi, što pokazuje da međunarodni investitori i dalje cijene njenu ulogu na Balkanu kao jedne od vodećih institucija koje pružaju finansijske usluge.

„Upravni organi banke imali su intenzivne pregovore do zadnjeg minuta. Sposobnost i strategija uspješnog nastavka rada te mreže bili su ključni kriterijumi za odluku. Sa uspješnom prodajom, buduće šanse za HAAB u jugoistočnoj Evropi, a time i za 3,9 hiljada zaposlenih u podružnicama u regiji ostaju izvjesni“, rekao je Walter.

On je dodao da bi partnerstvo u vlasnišvu fonda Advent i EBRD trebalo da predstavlja atraktivnu kombinaciju iskustva na tržištima kapitala uz poznavanja tržišta na kome Hypo banke posluju.

Mreža Hypo banaka u jugoistočnoj Evropi se sastoji od šest banaka u pet zemalja – Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, sa ukupnim bilansom od oko 8,4 milijarde eura, 245 poslovnica i oko 1,15 miliona klijenata.

Odluka o novom vlasniku donijeta je u skladu sa odlukom Evropske komisije, usvojenom u septembru prošle godine, prema kojoj je predviđeno da prodaja bude okončana do juna naredne godine.

Bonus video: