Ugašene i firme u stečaju popele dug

Od 537 miliona, 218 miliona je dug aktivnih poreskih obveznika prema kojima se mogu preduzeti zakonske mjere prinudne naplate
5 komentar(a)
Radoje ŽugićMilan Lakićević, Foto: Savo Prelević
Radoje ŽugićMilan Lakićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2014. 21:57h

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je danas da se do podatka od 537 miliona eura poreskog duga došlo zbog nove metodologije obračuna u koju je uključen dug likvidiranih preduzeća i onih u kojima je uveden stečaj.

On je u odgovoru na poslaničko pitanje Damira Šehovića (SDP) i Aleksandra Damjanovića (SNP) o visini poreskog duga rekao da je ta metodologija ”rađena u mjeri mogućeg” pošto Poreska uprava (PU) unapređuje informacini sistem koji će obezbijediti kvalitetnije podatke.

Od 537 miliona, 218 miliona je dug aktivnih poreskih obveznika prema kojima se mogu preduzeti zakonske mjere prinudne naplate. Ostatak čini poreski krediti (114 miliona), dug preduzeća u stečaju (135 miliona), likvidiranih preduzeća (45 miliona) i reprogramirani dug iz 2003. godine (25 miliona). Dug preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća se računa kao nenaplativ.

Iz PU, na čijem čelu je Milan Lakićević, krajem prošle godine saopšteno je da je ukupni poreski dug sveden sa 354 na oko 330 miliona, da su u njemu evidentirana sva potraživanja od formiranja poreskog knjigovodstva 2002. godine i da se tu računaju i potraživanja koja nijesu realno naplativa. On juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o novim podacima.

Damjanović je pitao zašto se dug firmi u stečaju tretira kao nenaplativ, pošto dio može da se naplati.

“Zakonom treba definisati da se dug plaća od lične imovine vlasnika i da u stečajnim postupcima garantuju ličnom imovinom”, istakao je Damjanović.

On je pitao da li firme kojima je omogućeno da plate dug na rate (20 miliona) poštuju tu dinamiku i koje su sankcije ako je ne poštuju. Naveo je Cijevnu komerc ( 2,1 milion) Tehnoput (2,4 miliona),

Montenegro erlajnz (pet miliona) Poštu (770 hilljada),Institut “Simo Milošević” ( 330 hiljada)...

Šehović je ocijenio da se mora donijeti plan naplate poreskog duga prije usvajanja budžeta za narednu godinu, te da nešto nije u redu zbog povećanja sa 330 na 537 miliona.

“Te stvari treba urediti i dovesti na kvalitetan nivo” ocijenio je Šehović.

Žugić je najavio oštriju kaznenu politiku u cilju bolje naplate poreza i mogućnost da solventne firme dobiju reprogram poreskih obaveza.

Nije završena kontrola rada Jugopetrola

Potpredsjendik Vlade Vujica Lazović kazao je da još nije završena poreska kontrola poslovanja monopoliste na tržištu nafte kotorskog Jugopetrola da bi se utvrdilo da li je bilo kršenja zakona i iznošenja novca iz zemlje. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić rekao je da Vlada nije zadovoljna time što će sjedište Jugopetrola da presele u Podgoricu.

Poslanici Ljerka Dragićević (HFI) i Andrija Popović (LP) ocijenili su da bi seljenje imalo negativne posljedice po Kotor jer bi imao manje prihoda.

SNP traži da odmrznu penzije do decembra, da bi ih povećali

Žugić je potvrdio da će Vlada inicirati da odmrzne penzije od naredne godine i obećao da će usklađivanja sa troškovima života i prosječnom zaradom biti samo kada bude povećanje penzija.

“Osnovni parametri iz švajcarske formule, na osnovu koje se obavlja usklađivanje, prouzrokovali bi njihovo sniženje. Tražićemo kroz zakonsku proceduru da ne dođe do smanjenja penzija” istakao je Žugić u odgovoru na poslaničko pitanje Nevena Gošovića (SNP).

Gošović je rekao da bi Vlada trebalo da odmrzne penzije do decembra kako bi osnovica za usklađivnaje bila ona koja je trebalo da važi za ovu godinu i prema kojoj treba da uslijedi povećanje.

Bonus video: